(VEČER NA EURU) Matjaž Kek: Grenkoba ob porazu je prežeta s toliko sladkega, toliko dobrega

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
02.07.2024 10:54

Slovenska nogometna reprezentanca se je približala novemu podvigu, selektor Matjaž Kek pa je kljub izpadu v osmini finala ponosen na svoje izbrance: "Dokazali so, kaj pomeni igrati za Slovenijo."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi selektor je zaploskal slovenskim navijačem v Frankfurtu. Foto. Reuters
Reuters

Ni dosti manjkalo, da bi se podaljšano bivanje v Nemčiji zamaknilo vsaj do petka. Čeprav je slovenska nogometna reprezentanca sploh prvič igrala v izločilni tekmi velikega turnirja, se je resno približala četrtfinalu Eura 2024. Šele po streljanju enajstmetrovk so dvoboj v osmini finala dobili Portugalci. Trdna obramba s kapetanom Janom Oblakom na čelu je zdržala 120 minut, se pogumno uprla favoritu, v loteriji kazenskih strelov pa so evropski prvaki iz leta 2016 našli svojega Oblaka. Vratar Diogo Costa je ubranil tri slovenske strele.

"Jasno je, da ne moreš slaviti, ko izgubiš tekmo. Je pa ta grenkoba prežeta s toliko sladkega, s toliko dobrega. Upam, da bo ta turnir pomenil neko iztočnico za slovenski nogomet v prihodnosti. Kar nekaj sem vam natrosil skozi ta mesec. Veliko stvari se je uresničilo. Če bi rekel, da sem ponosen na fante, bi se že ponavljal," je ob slovesu od Frankfurta in Nemčije dejal selektor Slovenije Matjaž Kek. Na čestitko zmagovalki ni pozabil. "Tudi na penale moraš znati zmagati. Želim si, da bi Portugalska šla do konca. Bi si pa tudi želel, da bi mi še nekaj časa ostali v Nemčiji. A ne kot turisti. Tudi mi nismo bili turisti, ampak smo tekmovali. Tokrat smo bili nekoliko preplašeni v prvem delu, nato pa smo vse bolj rasli. Škoda, da nismo zmagali, ampak Portugalci so si to zaslužili," je poudaril selektor.

EPA

Slovo od klopi?

Nekaj prahu je dvignil z nekoliko dvoumno napovedjo. "Dobili smo reprezentanco, ki je zložena za naprej. Pa kdorkoli jo bo vodil," je namignil Kek. Ali to pomeni, da bo po skoraj šestih letih zaključil svoj drugi mandat na klopi Slovenije? "Rekel sem kdorkoli, to ne izključuje nikogar. Kdorkoli jo bo vodil, ali jaz ali kdo drug. Reprezentanca je sestavljena, njen najpomembnejši del pa so igralci. Mi smo njihov servis," jasnega odgovora ni dal strokovnjak, ki je sicer v začetku letošnjega leta podaljšal pogodbo z Nogometno zvezo Slovenije. Nov dogovor s predsednikom Radenkom Mijatovićem je bil sklenjen do konca kvalifikacijskega cikla za SP 2026, torej do novembra 2025.

O tem, kaj so se pogovarjali z nogometaši, ko so se po koncu tekme zbrali v krogu na sredini igrišča, tudi tokrat ni želel govoriti, je pa še enkrat poudaril, da ima privilegij sodelovati s to generacijo igralcev. "Vedel sem, da ne bomo razočarali. Večkrat sem rekel, da sem neizmerno verjel. Izraz v slačilnici le potrjuje to. Patetično bi bilo, če bi rekel, da so heroji. To so igralci, ki so, upam, ustvarili kult reprezentance. Dokazali so, kaj pomeni igrati za Slovenijo, tudi tisti, ki niso igrali niti sekunde. Ko bi samo vedeli, kakšen privilegij imam, da lahko vodim takšno reprezentanco in na ta način igram proti velikanom svetovnega nogometa," je razlagal prvi Slovenec, ki je reprezentanco vodil na izločilni tekmi evropskega prvenstva.

Vsaka sekunda izkušenj bo prišla prav

Načrt je bil jasen. Slovenija se ni spustila v odprto dirjanje z Ronaldom, Fernandesom, Silvo in drugimi portugalskimi zvezdniki. Jim je pa nastavila čvrst obrambni blok. V podaljšku je Oblak ubranil enajstmetrovko Ronaldu, Benjamin Šeško je imel zmago na desnici, a se je njegov protinapad zaključil z obrambo Coste. "Nismo idealni, tudi jaz nisem. Vidim pa še možnosti za napredek pri igralcih. Vsaka sekunda izkušenj, ki so jo odigrali na turnirju, bo prišla prav. Prepričan sem, da lahko igramo boljši nogomet, boriti pa se ne moremo bolj, tu so fantje šli čez svoje meje," je dogajanje povzel 62-letni Mariborčan, ki zaključka tekme ni dočakal na klopi. Zaradi protestov ob dosojeni enajstmetrovki v podaljšku ga je italijanski sodnik Daniele Orsato izključil.

Matjaž Kek, selektor
Epa

S tremi zasluženimi remiji v skupini C in tesnim, zelo tesnim porazom v osmini finala je naša reprezentanca zaključila svoj prvi Euro po 24 letih suše. Tudi v Frankfurtu je dokazala, da se med najboljšimi na celini ni znašla po naključju. "S kakršno popotnico smo šli na evropsko prvenstvo, smo presegli pričakovanja. Ampak to je realna slika. Leporečje o napadalnem nogometu ne bo šlo. Pri nas gre za to, da smo disciplinirani, agresivni, zavzeti, pragmatični in z neizmerno ljubeznijo do dresa. Če bo omogočeno vsem, ki smo v nogometu, da delamo dalje in s svojo idejo, ni treba takoj pribijati na križ in uničevati vsega po prvi napaki. Potem bo tudi nogomet še prinesel veselje," je še povedal Matjaž Kek.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta