(VEČER NA EURU) Slovenski nogometaši: Ponos večji od razočaranja. Lahko naredimo še več!

Miha Dajčman Miha Dajčman
02.07.2024 12:51

Da so razočarani, a ponosni, so v izjavah za medije razlagali slovenski nogometaši po tekmi s Portugalsko. Pred slovenske novinarje so stopili Benjamin Verbič, Žan Karničnik, Vanja Drkušić in Žan Celar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benjaminu Verbiču je Diogo Costa ubranil tretjo enajstmetrovko zapored.
EPA

Več tisoč Slovenk in Slovencev na tribunah Frankfurt arene je še dolgo po tekmi vztrajalo na tribunah in vzklikalo "Mi smo Slovenci", nogometaši pa so po grenkem izpadu iz osmine finala stali v kazenskem prostoru in razočarano zrli proti svojim privržencem. Zgodaj zjutraj so reprezentanti odhajali na reprezentančni avtobus, ki ga je malo pred drugo uro zjutraj pri odhodu s stadiona okupirala skupina slovenskih navijačev in s pesmijo želela pozdraviti nogometaše. Še pred tem je nekaj članov junaške zasedbe Matjaža Keka v mešani coni za novinarje spregovorilo za slovenske medije.

"Ko tako izpadeš, si lahko samo ponosen. Videli ste, kakšno veselje je bilo po koncu tekme pri Portugalcih. Mislim, da smo vsi ponosni. Težko je izbrati besede, s katerimi bi opisal tekmo. Res smo dali vse na igrišču. Potem ko je Jan obranil enajstmetrovko Ronaldu, se je ponudila priložnost Šešku, sledile so enajstmetrovke. Loterija, na žalost se ni izšlo. Razočarani smo, a obenem ponosni na vse, kar smo naredili," je s cmokom v grlu razlagal Benjamin Verbič, ki je bil novembra junak slovenske zmage nad Kazahstanom ob uvrstitvi na Euro, proti Portugalski pa mu je po Josipu Iličiću in Juretu Balkovcu kot tretjemu Diogo Costa ubranil enajstmetrovko. Slovenci so obžalovali, da v žrebu po 120 minutah igre niso imeli sreče. "Vsekakor je drugače, če ti za vrati žvižgajo ali če te bodrijo. Ampak Costa je zelo dobro ubranil vse tri enajstmetrovke," je še dejal zvezni nogometaš. 

Reuters

Vsa čast Šešku

V slovenski obrambi se je ob izjemnem Jaki Bijolu tudi tokrat izkazal Vanja Drkušić, ki je hitro prejel rumeni karton, storil pa tudi prekršek za enajstmetrovko v podaljšku, ki jo je Cristianu Ronaldu ubranil Jan Oblak. "Seveda so po takšni tekmi občutki mešani. Po eni strani smo razočarani, ker smo bili tako blizu še večjemu uspehu, po drugi strani me pa preplavlja nek ponos, ponos na ekipo, ponos na navijače, tudi na sebe. Po ubranjeni enajstmetrovki Ronalda sem imel občutek, da je danes ta dan, ko bomo dosegli še večji uspeh reprezentance, ampak sledili so novi preo​brati," je o tekmi dejal 24-letnik in priznal, da je ob akciji Šeška že dvignil roke v zrak v znak slavja ob uvrstitvi v četrtfinale, a je to storil prehitro. "Vsi pozabljamo, da je fant (Šeško, op. p.) star 21 let. Težko je igrati pod takšnim pritiskom, kot igra on. Vsak bi lahko bil tam in zgrešil priložnost. Poklon Benjaminu, ki kljub svoji starosti kaže zrelost in kljub pritiskom še vedno trenira in igra 100-odstotno. Vsa čast!" je soigralca pohvalil Drkušić.

Reuters

Po čem si bo najbolj zapomnil Euro 2024, ko je (nepričakovano) postal standardni član začetne enajsterice izbrane vrste? "Veliko je bilo trenutkov, ki si jih bom zapomnil za vedno. Morda pa si bom najbolj izmed vsega zapomnil trenutke po tekmi, ko smo pozdravili navijače, ti pa so nam peli in nas v eno bodrili 15 minut," je odgovoril osrednji branilec. Drkušić po zadnjem obračunu na evropskem prvenstvu ni skrival misli, da utegne kmalu zamenjati klubsko sredino in se iz ruskega Sočija preseliti v katero od močnejših evropskih lig. "Zelo vesel sem, da sem bil deležen zaupanja selektorja in soigralcev. Pridobil sem veliko novih izkušenj in znanja, to pa bom lahko izkoristil v nadaljevanju kariere. Težko je vedeti, kaj se bo zgodilo. Upam, da se bo spremenilo na bolje. Upam in mislim, da je čas za korak naprej."

Žan Karničnik je skušal Rafaela Leaa ustaviti na več načinov.
EPA

Prevzeli so odgovornost

Po predstavah na Euru je jasno, da bodo tudi Celjani težko v svojih vrstah zadržali Žana Karničnika. Korošec pravi, da o tem ne razmišlja, saj se zaveda, da bodo njegove poletne počitnice kratke, že čez en teden namreč državne prvake čaka prva tekma kvalifikacij za ligo prvakov. Bočni branilec je imel v prvem polčasu tekme osmine finala še nekaj težav z zaustavljanjem Rafaela Leaa, v drugem delu pa je z izjemo napake na začetku polčasa, ki je Portugalci niso izkoristili, svoje delo opravil za visoko oceno. "Že pred tekmo je bilo določeno, kdo bo streljal enajstmetrovke, če bi do njih prišlo. Tudi igralci so sami takoj po koncu podaljška prevzeli odgovornost. Na koncu koncev pa so enajstmetrovke čista loterija. Verjetno nam bo tista priložnost v 115. minuti še dolgo ostala v glavi, ampak fantu ne moremo ničesar očitati. Dali smo vse od sebe, verjamem, da je tudi on po 115 minutah imel težke noge. Na žalost ni zabil, bo pa na kakšni drugi pomembni tekmi," je obračun ocenil 29-letnik in poudaril, da Slovenci na Euru niso izgubili. "Lahko smo ponosni na vse predstave, ki smo jih prikazali v Nemčiji, in verjamem, da je pred nami lepa prihodnost," pravi Radeljčan, ki si bo veliko tekmovanje zapomnil po golu proti Srbiji in neverjetni podpori navijačev.

Žan Celar na nedavnem evropskem prvenstvu.
EPA

Proti evropskim prvakom iz leta 2016 je še tretjič na prvenstvu s klopi vstopil Žan Celar, ki ima zdaj 13 nastopov za slovensko izbrano vrsto. "Vsi na stadionu smo dobili občutek, da je bila to neka nora tekma. Od prve do zadnje minute smo imeli upanje. Ustvarili smo si tudi priložnosti, toda na koncu je bila sreča ob enajstmetrovkah na njihovi strani. Toda mi smo lahko ponosni na vse, kar smo naredili. Ponos je večji od razočaranja. Dvignjenih glav moramo nadaljevati v takšnem ritmu, naredimo lahko še večje stvari," pravi napadalec Lugana, v poletnem prestopnem roku še eden od slovenskih nogometašev, ki bi lahko zamenjali klub.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta