(VEČER NA OI) Kristjan Horžen: Fasciniran nad spektaklom, a naučen, da ve, po kaj so šli na olimpijske igre

Uroš Gramc Uroš Gramc
28.07.2024 16:55

Dva dni pred uvodno tekmo na turnirju je bil Kristjan Horžen še rezerva, po poškodbi Mateja Gabra pa proti španskim orjakom dobil priložnost za olimpijski debi, na katerega bo imel sladko-kisle spomine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
En poraz nič ni odnesel, samo pozitivno je treba naprej, je prepričan Horžen (desno),
EPA

Slab začetek, dober konec, velja za uvodno tekmo moškega rokometnega turnirja olimpijskih iger. A žal tako lahko rečejo Španci, za Slovence, ki so izgubili z 22:25 (11:8), velja obratno. Po odličnem startu so v sredini drugega polčasa povsem popustili, naredili ogromno napak in praktično podarili zmago. Jezni in razočarani so korakali mimo novinarjev, med tistimi z najmanj grenkobe na obrazu pa je bil Kristjan Horžen. Drugi najmlajši član čete Uroša Zormana si sicer ni tako predstavljal olimpijskega debija niti ni pričakoval, da ga bo tako hitro dočakal. V zadnjem trenutku je vskočil po poškodbi Mateja Gabra in se dobro kosal z mnogo večjimi ter močnejšimi španskimi orjaki na šestmetrski črti, prispeval je tri gole.

Vajen, da so vsi večji in starejši

"Povečini so večji od mene, tega sem vajen. Naredil sem vse, kar sem lahko. Zagotovo se da še zmeraj boljše, ampak nismo tukaj zaradi individualnih predstav, samo ekipa na koncu šteje," nam je dejal rokometaš, ki je z žogo zrasel v Trebnjem, dozorel v Celju in nato odšel v Nemčijo, kjer je dve sezoni igral za Rhein-Neckar Löwen, v zadnji pa za Gummersbach. Pri 24 letih ni več najmlajši igralec, je pa drugi najmlajši reprezentant, zgolj Staš Jovičić Slatinek ima še leto manj. "Ja, še vedno moram nositi torbe. Pet najmlajših se razporedi za fizio torbe, valjčke, žoge, druge pripomočke … To bom zgleda še nekaj časa delal, ampak smo dobra klapa," se je zasmejal Dolenjec na svojih prvih olimpijskih igrah.

"Vsi so mi razlagali, kako bo, ampak prave občutke dobiš šele, ko prideš na prizorišče. Olimpijska vas je ogromna, pričakoval sem veliko manjšo. Fasciniran sem, ko vidim velika imena. Seveda izkoristiš trenutek za fotografijo, če pride, ampak fokus je na naših predstavah. O tem smo se veliko pogovarjali pred odhodom, Sara Isakovič nam je predstavila, kako naj se vedemo. Vsi vemo, po kaj smo prišli, kaj je naš cilj," je povedal Horžen.

Španci so jih kaznovali

Na prvi tekmi ga niso uresničili. Sladko-kisla je bila zato njegova premiera na največjem športnem tekmovanju. "V prvem polčasu smo igrali res dobro, prejeli smo le osem zadetkov. Vedeli smo, kaj je njihovo glavno orožje, da ko bomo začeli po nepotrebnem izgubljati žoge, grešiti 'zicerje', nas bodo kaznovali s hitrimi protinapadi. To se nam je začelo dogajati, čeprav smo se v garderobi dogovorili, da moramo z enako strpnostjo igrati v drugem polčasu. Brez tehničnih napak. V desetih minutah so naredili razliko," je črto pod obračun potegnil krožni napadalec. Ni se preveč obremenjeval s porazom: "Nimamo kaj, še vse je pred nami. Odigrali smo najboljšo tekmo v tem poletju. Škoda, da nismo zmagali, ampak, kar je bilo, je bilo in gremo samo naprej. Verjamem, da se bomo za Hrvaško dobro pripravili."

Miha Zarabec (v sredini) je prepričan, da jih bodo Hrvati tepli, a pravi, da morajo Slovenci njih še bolj.
Reuters

Bilo bi dobro, da so se kaj naučili, črne minute se Sloveniji niso pripetile prvič. "Že na vseh treh pripravljalnih tekmah smo jih imeli, ko so tekmeci naredili delni rezultat 5:0, 6:0, 7:0. Rekli smo, da moramo takrat ustaviti igro in na vsak način dati gol, z dvema rokama, če ne gre drugače. Ampak mislim, da se tega nismo držali, malo smo izgubili fokus še zaradi sodnikov. Sem pa ponosen na fante, mislim, da smo opravili tekmo z odliko. Na žalost nismo zmagali, ampak lahko pozitivno zremo naprej." Ali bo na naslednji tekmi zaigral, Horžen še ne ve.

Že ta nastop je bil zanj presenečenje, priložnost je dobil po poškodbi mečne mišice Mateja Gabra: "Mislim, da mi bo ostal v lepem spominu. Olimpijske igre so največ, kar lahko človek doživi. Še dva dni pred tekmo sem bil rezerva. Na žalost se je Gaber poškodoval, tega nikomur ne privoščim. Vskočil sem jaz, mogoče bo jutri nekdo drug. Vsi smo tukaj - in tudi tisti, ki čakajo doma - z enim ciljem. Čakamo svojo priložnost, in ko pride, jo skušamo maksimalno izkoristiti." Horžen je eden od treh igralcev, ki kot rezerve niso bili nastanjeni v olimpijski vasi, a naj bi po priključitvi ekipi dobil stalno bivališče: "Saj sem že zdaj bil ves čas z ekipo, le spat sem hodil v svojo posteljo v hotel, ki je oddaljen dve minuti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta