(VEČER NA OI) Razočaranje po porazu: Marsikoga smo presenetili, verjeli smo, ampak spet ti Španci ...

Ni bil lep pogled, ko so slovenski rokometaši izgubili olimpijsko kolajno, ki so si jo močno želeli. Zamujena priložnost generacije je prinesla ogromno razočaranje in veliko solz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razočaranje Slovencev po porazu 
Reuters

Najbolj severnega mesta, v katerem so se odvijale 33. poletne olimpijske igre, naši rokometaši ne bodo imeli v najlepšem spominu. Tu so se prebili do boja za kolajne, toda domov se bodo - po tesnih porazih le za en gol proti Dancem in Špancem - vrnili praznih rok. Kateri bolj boli, niti ni pomembno. Večje razočaranje je bilo vsekakor, ko so spoznali, da se ne bodo maščevali Špancem za poraz v skupinskem delu tekmovanja in so se tekmeci veselili pete bronaste kolajne na največjem športnem spektaklu. 

"Ves konec tedna je bil težak. Bolje bi bilo, če bi v polfinalu izgubili za deset, lažje bi premleli te stvari. Dejstvo pa je, da je treba fantom čestitati za celoten turnir. Na žalost je manjkala pika na i. Škoda," je dejal selektor Uroš Zorman. Žalost je bila tudi pri njem velika: "Kaj ne bo, ko je bilo toliko vloženega. Sedmi teden smo skupaj." Meni, da so bili pripravljeni dovolj dobro, da bi bila kolajna njihova. "Saj ste videli neverjetno željo. Je pa res, da nismo bili učinkoviti v napadu. Mogoče se nam je poznala utrujenost ali pritisk. Dali smo 22 golov, to nam ni podobno. Obramba je bila res dobra," je povedal selektor. 

O čem mi govorimo? Lahko smo ponosni

Da so polfinale igrali ob 21.30, tekmo za bron pa ob 9. uri, ne bi smelo igrati vloge: "Te ure so nenormalne, ampak tak je urnik. Če o tem razglabljamo, se samo v zid zaletavamo." Zormana samo zanima, kaj bodo iz tega turnirja izvlekli: "Zagotovo moramo biti močnejši. Treba povleči pozitivne stvari in jih nadgrajevati. Domov gremo z dvignjeno glavo, odigrali smo fenomenalen turnir. O čem mi govorimo? Smo četrti na olimpijadi. Lahko smo ponosni na fante." Mogoče je moralo najprej priti četrto mesto, da bo potem tretje. Tako je bilo na SP. "Ampak tisto tekmovanje je na vsaki dve leti," se je kislo nasmehnil. 

Epa

Borut Mačkovšek je vrgel na gol žogo za izenačenje, ampak ne dovolj dobro za podaljšek: "Ni bilo tako, kot smo se zmenili. Ostalo je pet, šest sekund in pač moraš poskusiti." Razočaranje je bilo pri 31-letnem Primorcu veliko: "Veliko stvarem smo se odrekli, na koncu pa ti malo zmanjka, da se vpišeš v zgodovino. Tak je šport. Nimam kaj drugega povedati, kot da sem ponosen na ekipo." In kaj je bil krivo za zadnji poraz? "Tistega z Danci smo hitro razčistili. Naslednji dan te še boli, ker si bil blizu finala olimpijskih iger, ampak smo pozabili. Z mislimi smo bili pri Špancih. Največja težava je bil prvi polčas, iskali smo se, imeli veliko zgrešenih zicerjev, izgubljenih žog. Proti takšnim ekipam te to drago stane," je povedal Mačkovšek. 

Nekateri še zadnjič skupaj

"Težko je biti pameten, ko so glave še vroče. Ni nam lahko, škoda nam je za vso Slovenijo in za naše družine. Vsi bi si zaslužili kolajno. Zmanjkalo nam je res malo. Nič si ne moremo očitati, takšen je šport. Španci nas zagotovo niso premagali, sami smo se, ampak bo bolelo. Nekateri smo bili zadnjič skupaj," je dejal 32-letni Miha Zarabec. Med tistimi, ki odhajajo, zagotovo ni 26-letni Domen Novak: "Žal mi je zadnjega napada, da nismo bolj kvalitetno zaključili, ampak problem je bil v celi tekmi. Nismo našli igre in energije, ki sta nas krasili. Kolajno smo si želeli, vsa Slovenija si jo je, mi še najbolj, ampak tak je šport, nekdo dobi, drugi izgubi."

Paris 2024 Olympics - Handball - Men's Bronze Medal Match - Spain vs Slovenia - Lille, Pierre Mauroy Stadium, Villeneuve-d'Ascq, France - August 11, 2024. Borut Mackovsek of Slovenia and Blaz Janc of Slovenia lie on the floor looking dejected after they lose the match REUTERS/Bernadett Szabo
Bernadett Szabo

"Dvakrat smo bili za dlako prekratki. Dobro smo igrali, marsikoga presenetili, verjeli smo, da lahko kaj naredimo, ampak spet ti Španci. Kaj naj rečem? Vse smo dali. Jaz sem prazen, energija - nula, verjetno še marsikdo drug," pa je povedal Blaž Blagotinšek. Plačal je davek dolgega turnirja: "Tekme na dva dni, nore ure. Enkrat igraš ob pol desetih zvečer, dva dni kasneje ob devetih zjutraj. To je možno samo v rokometu," je bil nezadovoljen z urnikom. Kje pa je splavala po vodi kolajna? "Ne vem, zbranost je mogoče odločila. Ne bom rekel, da je bila obramba slaba, ni bila briljantna, nismo pa dobili veliko golov. Iskati, kdo je kriv, je zdaj brez zveze," je ob zamujeni največji priložnosti te generacije zaključil Blagotinšek. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta