Večni hrvaški nogometni prvaki: Le eden je Kek. Odtlej spet vlada Dinamo

Borut Planinšič ml.
06.05.2024 17:15

Na Reki ne bo nič s ponovitvijo ode o Matjažu Keku in sezoni 2016/17. Pri naših južnih sosedih bo očitno vse tako, kot je skoraj vedno bilo - šampion bo Dinamo Zagreb. Zveza z Mariborom ostane Sergej Jakirović.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sergej Jakirović je v dneh največje osebne tragedije dočakal svoj največji nogometni podvig.
Andrej Petelinšek

Nič ne bo s ponovitvijo ode o Matjažu Keku in njegovi Rijeki iz sezone 2016/17. Ko je celi Kvarner v divji čagi slavil Mariborčana kot božanstvo. Na Hrvaškem se je dolgo tresla nogometna gora, rodila pa se bo očitno spet miš. Splitski Hajduk in Rijeka sta se tolkla po prsih v boju za naslov državnega prvaka. Njuna prednost pred večnim favoritom je rasla. Naposled pa bo, kot kaže, pri naših južnih sosedih vse tako, kot je skoraj vedno bilo - šampion bo Dinamo Zagreb. Sedmič zapored. Osemnajstič v zadnjih devetnajstih sezonah. Petindvajsetič od začetka hrvaškega državnega prvenstva. Šestkrat je vladavino modrih prekinil Hajduk, po enkrat Zagreb in Rijeka.

Čeprav so dvomili o njem, imajo v Maksimirju junaka, ki se je gnal tudi po slovenskih terenih. Sergej Jakirović, nekoč nogometaš prevaljskega Korotana, je aprila 2020 v vlogi trenerja Maribora zamenjal Darka Milaniča. Že avgusta je izgubil službo. Se spomnite tiste sramote? Vijoličaste so iz Evrope vrgli irski amaterji iz Coleraina. Avgusta lani je prevzel serijske prvake iz Zagreba. Je pravi, ni pravi? Kdo bi si še upal spraševati kaj takega, ko pa je v dneh največje žalosti dobil najbrž odločilno tekmo v bitki za hrvaški naslov. Po smrti matere je modre vodil do zmage na Rujevici, kjer je Rijeka zaman iskala ponovitev Kekovega leta 2017.

Tako je bilo, ko je Matjaž Kek leta 2017 na Reki zanetil evforijo in Dinamu odvzel naslov hrvaškega prvaka.
NK Rijeka

Marko Pjaca, ki se je na Hrvaško vrnil po sedmih letih tujine, je za Rijeko zadel iz enajstmetrovke v 49. minuti. Toda prevladala je zmagovalna mentaliteta iz prestolnice. Bruno Petković, ki je predlani v četrtfinalu svetovnega prvenstva zabil Brazilcem in napovedal njihov šokanten izpad, je v 75. minuti izenačil. V 89. minuti je tekmo za končnih 1:2 zasukal Arber Hoxha, rojen v Nemčiji, ki je reprezentančni nogomet igral za Kosovo, letos pa presedlal k Albancem.

To je bil še en nogometni večer, ko ni obveljala statistika. "Dragi ljudje, saj smo vendar na gol streljali 26-krat, Dinamo pa trikrat!" je bil razočaran domači trener Željko Sopić. Ne le to: Dinamo je v okvir vrat streljal dvakrat. In obakrat zadel. E, takšna so moštva, ki vedo, kako do trofeje. V Mariboru bi temu rekli DNK. In ta DNK se je v Maksimiru oprijel Sergeja Jakirovića, kar je, bodimo iskreni, lažje, če vodiš moštvo, ocenjeno na 75 milijonov evrov: "Kot da so vsi komaj čakali, da Dinamo potone. Ampak še enkrat je pokazal, da je najboljši na Hrvaškem."

Še eno stalnico ima hrvaški nogomet: gnev nad sodniki. Zato zdaj tam največje tekme sodijo tujci, v nedeljo je to bil Madžar. Pa spet ni bilo po okusu vseh. Glede razpleta prvenstva pa ... seveda še ni konec. Dinamo ima tri kroge pred koncem štiri točke naskoka nad Rijeko, Hajduk je že zdavnaj izpadel iz boja in je 14 točk zadaj, čeprav je minulo zimo domov navlekel takšne ase, kot so Ivan Perišić, Nikola Kalinić, Josip Brekalo. A kako zelo konec je in kako zelo se je navijačem Dinama tokratni boj vmes že zdel izgubljen, je pokazala noč na ponedeljek. Evforični privrženci so avtobus z dinamovci pred Maksimirom pričakali z baklami in redko videnim navijanjem. Pa na Hrvaškem le ni vse po starem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta