(VIDEO) Dallas se je po napeti končnici pete tekme uvrstil v finale zahodne konference, Dončić najboljši pri Dallasu

M.R., STA
19.05.2024 04:55

Košarkarji Dallas Mavericks so dobili peto tekmo končnice lige NBA proti Oklahomi in se uvrstili v finale zahodne konference.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Dončić je dosegel največ točk pri Dallasu.
Profimedia

Junak končnice tekme je bil P.J. Washington, ki je na manj kot tri sekunde pred koncem z dvema zadetima prostima metoma preobrnil rezultat in popeljal Dallas v vodstvo 117:116, kar je bil tudi končni izid. 

Washington je namreč metal tri proste mete, saj so košarkarji Oklahome nad njim tri 2,7 sekunde pred koncem nad njim storili prekršek pri metu za tri točke. Prva dva prosta meta je Washington zadel, tretjega pa verjetno namerno zgrešil, zato ura ni bila ustavljena, Oklahoma, ki je dobila skok, pa je metala s svoje polovice za zmago a neuspešno. 

Luka Dončić, ki je dosegel trojnega dvojčka, je bil pri Dallasu najboljši posameznik domačega moštva. Zadel je 29 točk in imel poleg tega še po 10 asistenc in skokov. Zadel je kar štiri od šestih trojk, odličen pa je bil tudi njegov met za dve točke, saj je zadel 9 od 15 metov. 

Washington je zadel pomembno trojko dobri dve minuti pred koncem tekme in Dallas popeljal v vodstvo 110:113. V naslednjem napadu Dallas so nasprotniki blokirali met Kyriea Irvinga za tri točke, žoga pa je nato prišla do Derricka Jonesa, ki je zadel za vodstvo 110:115.

Sledila je trojka nasprotnikov, ki jo je zadel Shai Gilgeous-Alexander, ta je bil s 36 doseženimi točkami tudi najboljši strelec tekme. Nato je ta igralec zadel še prosti met in podal za zabijanje Chetu Holmgrenu. Tako je Oklahoma 20 sekund pred koncem tekme vodila 116:115, a kot zgoraj navedeno, je nato Gilgeous-Alexander storil prekršek pri metu za tri točke nad Washingtonom, ki je zadel prva dva od treh metov.

"Da na tekmi za napredovanje zaostajaš 17 točk, ni ravno optimalni položaj. Ampak tako kot celo sezono smo tudi tokrat pripravili odgovor, igrali trdo v obrambi in našli način do preobrata," je po tekmi dejal Irving.

Čakal na svoj trenutek

O vlogi Washingtona, ki je bil ključen člen ekipe na več srečanjih serije z Oklahomo, je Irving dejal: "Čakal je na svoj trenutek in ga dočakal." Dončić pa je bil poln hvale za svojo ekipo: "To je neverjetna ekipa. Naredili smo neverjeten preobrat z neverjetno energijo. To moštvo je nekaj posebnega."

"Če bi imel še eno priložnost, seveda ne bi naredil prekrška nad njim. Pustil bi ga, da vrže na koš, pa naj zadane ali zgreši," pa je dejal prvi zvezdnik mlade ekipe iz Oklahome, ki je letos presenetila številne poznavalce z uvrstitvijo na sam vrh zahodne konference po rednem delu.

"Tokrat tekme nista odločila Luka ali Kyrie. Luka je pokazal zaupanje v svoje soigralce, ko ga je tekmec napadel v obrambi. Zaupal je, da bo P.J. opravil svoj del. Našli smo pot do zmage," je dejal trener Dallasa Jason Kidd.

"Danes smo dokazali, da znamo v težkih razmerah ostati skupaj. Vedno govorimo o tem, da delamo skupaj, da delamo naprej s pozitivno energijo ne glede na okoliščine. Danes smo to dokazali," je zaključil Dončić.

Nasprotnik Dallasa v finalu zahodne konference bo znan jutri zgodaj zjutraj, ko bo končana zadnja sedma tekma med Denverjem in Minnesoto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta