Vražja Slovenka, ki ji niti na misel ne pride, da bi še kdaj smučala med vratci

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
06.01.2024 11:56

Tekmovanje za Zlato lisico v Kranjski Gori povsem od blizu spremljajo tudi nekatere "vražje Slovenke", ki so zaznamovale slovensko smučarijo devetdesetih let. "Po duši bom vedno smučarka," pravi Špela Pretnar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Špela Pretnar je na tekmi v Kranjski Gori v različnih vlogah.
Robert Balen

Svoje smučarsko najbolj plodno obdobje je začela pisati leta 1995, ko je dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu, medaljo, srebrno, je osvojila tudi na veleslalomu za Zlato lisico, takrat še v Mariboru. Pet let kasneje je Špela Pretnar na lisici bila druga še v slalomu, v katerem je dosegla največje uspehe v karieri. "Nekateri spomini so lepi, nekateri slabi. Ni šlo zmeraj najbolje, a na koncu se spominjaš tistih lepih. Vedno rečem, da bom po duši vedno smučarka, ne športnica. Se pa na tekmovanju za Zlato lisico vedno počutim domače, ne glede na to v kakšni vlogi sem tukaj," nam je v ciljni areni v Podkorenu povedala Pretnarjeva. Dež je ni motil, ji je bilo težko zaradi tekmovalk in organizatorjev. "Žalostno se je bilo že pripeljati. Sploh glede na to, da je bilo prej lepo vreme in da je napovedano tudi po Zlati lisici. Žal mi je predvsem za tekmovalke, lahko bi bila izredno lepa tekma, v takih razmerah tekmovati pa je res težko. Vem, kaj morajo dati skozi."

Pretnarjeva, ki je v svoji karieri šestkrat stopila na najvišjo stopničko na tekmah svetovnega pokala in v slalomu osvojila mali kristalni globus, se s svojimi sotekmovalkami, ki so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja poskrbele za številne lepe trenutke, redno sliši. "Smo ostale kar zelo dobre prijateljice, veliko se vidimo, družimo, ampak ko pridem na teren pa srečam še ogromno ljudi iz mojih časov, številni so še vedno v smučariji. Tudi to je posebno doživetje," pove Gorenjka, ki deluje v ekipi Andreje Slokar.

Simpatična Ajdovka se z visoko številko na veleslalomu sicer v drugo vožnjo ni uvrstila, od nje tako ali tako velja več pričakovati na nedeljskem slalomu, kjer je v letošnji zimi že posegla med najboljše. "Žal vreme zelo kroji rezultate in žal mi je za organizatorje, ki so odlično pripravili progo. Hudo mi je, ker ne pride toliko do izraza to, koliko je kdo dober smučar. Ampak saj naše punce vseskozi napredujejo, zato še kako verjamem v njih," je optimistična Špela Pretnar, ki ji niti na misel ne pride, da bi se še kdaj spustila med vratci. "Nazadnje sem med količki smučala, uf, pred 20 leti," se nasmehne. "Me ne zanima, niti na kakšni revijalni ne, tudi turistično zelo malo. Kolikor smučam je to s sinom. Raje tečem na smučeh."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta