Značke in Zlata lisica so njegova strast

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
07.01.2024 05:00

Strastni zbiralec značk Alojz Klemenčič je edini Mariborčan, ki ima vse serije doslej izdanih značk s tekmovanj Zlata lisica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlata lisica v značkah v Gosposki ulici 29 v Mariboru
Igor Napast

Čeprav se tekmovanje za zlato lisico zaradi neugodnih vremenskih razmer v zadnjih letih iz Maribora seli v Kranjsko Goro, Mariborčan Alojz Klemenčič še naprej zbira značke te velike smučarske tekme. Značke, ki jih vsako leto izda organizacijski odbor tega tekmovanja, je začel zbirati leta 1965, leto dni po prvem tekmovanju, in lahko se pohvali, da je edini v Mariboru, morda celo edini v Sloveniji, ki ima komplete značk z vseh dosedanjih tekmovanj za zlato lisico.

Naletel na odprta vrata SK Branik

"V zbirki je 190 značk, med njimi so prve iz leta 1964 in zadnje iz minulega leta, ko je bila 59. Zlata lisica. Pri zbiranju kompletov sem nemalokrat imel velike težave, v preteklih letih sem na srečo naletel na odprta vrata SK Branik in predvsem na uvidevnost tedanjega sekretarja tekmovanja za Zlato lisico Srečka Vilarja, kjer so mi podarili značke, ko pa je bilo tekmovanje drugje, pa sem veliko težje prišel do značk. Pri zbiranju so mi včasih pomagali prijatelji in znanci, ki so vedeli, kako strasten zbiralec sem, a se nanje ne moreš vedno zanesti," pravi Alojz Klemenčič.

Upa na poklon letošnjih značk

Klemenčič serijo značk s tekmovanj za zlato lisico sicer hrani doma, toda enkrat na leto, v času tekmovanja, značke ponudi na ogled Mariborčanom. "Vsako leto iščem primeren prostor, kamor bi postavil tablo z vsemi značkami, da bi bila čim bolj opazna. Letos mi je mariborsko županstvo brezplačno odstopilo izložbo v Gosposki ulici 29, kamor sem pred kratkim postavil tablo z značkami, tako da je mimoidoči domala ne morejo spregledati. Značke bodo na ogled do 7. januarja, ko se bo v Kranjski Gori končalo že 60. tekmovanje za zlato lisico. Sam si ga ne bom ogledal, upam pa, da se bo našel kdo, ki pozna mojo zbirateljsko strast in mi poklonil serijo značk, s katero bi popolnil dosedanjo zbirko," doda Klemenčič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta