Z NBA-jevskimi 30 točkami Prepelič Slovenijo povedel do zmage nad Ukrajino

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
22.02.2024 20:30

Slovenska košarkarska reprezentanca je uspešno začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025, s 87:73 je bila boljša od Ukrajine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je Slovenija vzpostavila ravnotežje pod košem - na koncu je celo prevladala z 42:34 -, je bilo z Ukrajinci konec.
Martin Metelko

Slovenski košarkarji so uspešno začeli kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025, v Kopru so premagali reprezentanco Ukrajine in tako zabeležili prvi dve točki. Še dve lahko dodajo v nedeljo ob 18. uri na istem prizorišču, ko bodo gostili Izrael.

Še posebej zaradi slednjega so dvojni spored v Bonifiki organizatorji označili za posebej tveganega in v navodilih navijačem sporočili, kaj vse je prepovedano vnašati v dvorano. Med drugim so označili tudi pištolo. Prepovedane naj bi bile tudi tuje zastave - ukrep je najbrž namenjen palestinski, čeprav države Slovenija niti ne priznava -, a v dvorani je bilo videti kar nekaj ukrajinskih. No, prevladovali so slovenski šali, ki so jih obiskovalci prejeli ob nakupu vstopnic. In bolj ko je tekma šla proti koncu, bolj ponosno so lahko plapolali.

Šele v drugem polčasu je namreč Slovenija izkoristila kakovostno prevlado. Prvi polčas je bil bolj ali manj mučenje oziroma lov na zaostanek. Nič čudnega, ko pa je presenetil izostanek prvega organizatorja igre v udarni peterki Alekseja Nikoliča. Ta je celo tekmo presedel na klopi, domnevno zaradi zdravstvenih težav. Dirigentsko palico je tako prevzel Žiga Samar, ki je prav tako velik del sezone preždel na bolniškem staležu. In Ukrajinci so to izkoristili, povedli s kar 9:2, ko je slovenski selektor Aleksander Sekulić ugotovil, da je vrag vzel šalo in na Samarjev položaj postavil Klemna Prepeliča. Zadetek v polno.

Prepelič je bil absolutno najboljši mož tekme, ne nazadnje je zbral kar NBA-jevsko število 30 točk. A dolgo je trajalo, preden je Slovenija pod njegovim poveljstvom prišla do preobrata. Ukrajina je namreč v prvem delu tekme prevladovala pod košem in tudi zato je visoko prednost dolgo vlekla, še sredi druge četrtine je bilo 33:25 za goste. Potem pa so ugasnili. 

V drugem polčasu je iz garderobe prišla neka povsem druga Slovenija, odločena, da dvoboj pripelje ne le do zmage, ampak do mirnega konca. Obramba je zatesnila luknje, skozi katere je puščalo, v napadu se je Prepeliču priključil Jaka Blažič (18 točk), ob njiju pa so še trije košarkarji, Mike Tobey, Žiga Samar in Gregor Hrovat, dosegli dvomestno število točk. In ko je slovenskemu stroju steklo, je bilo z Ukrajino, ki je vedno težje prihajala do koša, konec. Ob udobnem vodstvu je tako v zadnji minuti priložnost za reprezentančni debi dobil tudi 21-letni Heliosov košarkar Tibor Mirtič. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta