Začetek sezone: Po lovorike, napredovanja ali vsaj obstanek

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
26.09.2023 06:12

Ta teden se na košarkarski parket vračajo ABA-ligaši ter slovenski prvo-, drugo- in tretjeligaši

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S slavjem zmajev v superpokalu se je začela košarkarska sezona. 
Bojan Velikonja/Dnevnik

Z zmago Cedevite Olimpije na superpokalni tekmi - za dvanajsto tovrstno lovoriko so zmaji s 76:59 premagali domžalski Helios - se je začela košarkarska sezona v slovenskih dvoranah. Prvoligaški dvoboji bodo na sporedu že od jutrišnjega (ob 19. uri) spopada med Krko in Šentjurjem, drugo- in tretjeligaši startajo konec tedna, četrtoligaši še teden kasneje.

Prvoligaški boj za naslov državnega prvaka ima spet eno izjemo. Zaradi udejstvovanja v ligi ABA (od 30. septembra) in evropskem pokalu (od 3. oktobra) se bo branilka naslova Olimpija preostalim domačim konkurentom pridružila šele v četrtfinalu, torej predvidoma komaj nekje po prvomajskih praznikih. Za preostalih sedem četrtfinalnih mest se bo po trikrožnem ligaškem sistemu oziroma na 27 tekmah udarilo deset ekip: lanski finalist Helios, polfinalista Šenčur in Krka, četrtfinalisti Rogaška, Ilirija, Šentjur in Podčetrtek, ob omenjenih pa še škofjeloški LTH Castings in Polzela, ki sta se spomladi izognila izpadu, ter povratnik v prvo ligo Kranj, ki bo nadomestil Zlatorog. Laščani so prvič po 27 letih ostali brez prve lige.

Tudi letos se bo zadnjeuvrščena ekipa morala posloviti od elite, nadomestil pa jo bo prvak druge lige. A ob klavrnem finančnem stanju, v katerem so slovenski klubi, ni nujno, da se tekmovanja zapolnijo po športnih normativih. Ker se denimo letos ekipa Medvod ni prijavila v tekmovanje, je drugoligaški status zadržalo Celje, ki bi sicer moralo izpasti v tretjo ligo, v slednji pa se je posledično obdržala ekipa (Slovenske) Bistrice. Še vedno pa velja, da bo zainteresiranih 50 prvo-, drugo-, tretje- in četrtoligašev nastopilo v pokalnem tekmovanju. Tudi to se s tekmo med Radovljico in Plamo-Pur in Ilirske Bistrice začne jutri.

Potem ko je bila spomladi Vrhnika previsoka ovira za naskok na drugo ligo, bodo mariborski branikovci spet nastopili v tretji. A tokrat z nekoliko prevetrenim vodstvom, ki mu predseduje Saša Baltić, in tudi z novim trenerjem članske ekipe - Aleksandra Čikića je na tem položaju zamenjal domačin Andrej Kuzma, sicer tudi član upravnega odbora. Jedro lanske članske ekipe je ostalo, z njim pa branikovci spet ciljajo na drugo ligo, iz katere so izpadli pred dobrim letom. Sezono bodo v soboto začeli z gostovanjem v Hrastniku, teden kasneje pa se bodo v Lukni predstavili proti Kolpi.

Spomladi so bili Vrhničani previsoka ovira, da bi se Branik ekspresno vrnil v drugo ligo. Kako bo letos?
Sašo Bizjak

Edina članska prvoligaška košarka v Mariboru se bo tako spet igrala le v ženski konkurenci - tudi zato, ker je tam liga le ena. A dopolnjena! Potem ko se je lani tekmovanje po izstopu domžalske Ledite končalo z le sedmimi udeleženci, se letos iz domačega kraja reprezentančne kapetanke Teje Oblak pridružuje škofjeloški Domel. Tekmovanje bo potekalo po trikrožnem ligaškem sistemu z 21 krogi. Prve štiri ekipe po odigranem drugem delu se bodo uvrstile v končnico za naslov prvakinj. Velik uspeh bi bil, če bi se med njimi znašle tudi Mariborčanke, lani petouvrščena ekipa prvenstva, ki jih še naprej vodi Alen Ploj. Njegova ekipa bo zaradi preloženega prvega kroga ligaško sezono začela 7. oktobra z gostovanjem v Slovenskih Konjicah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta