Zadoščenje po fiasku za Niko Prevc

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
10.03.2024 19:11

Potem ko je v soboto po prvi in edini seriji ter polurnem čakanju Nika Prevc obstala na šestem mestu, je v nedeljo s tega položaja skočila na drugo stopničko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Prevc je po dveh tednih spet pristala tam, kjer ji je mesto - na odru za zmagovalke.
EPA

Spet je vse (skoraj) na svojem mestu oziroma - Nika Prevc je spet na odru za zmagovalke. Po desetem mestu v Lahtiju in šestem mestu na prvi tekmi v Oslu - zmage pa resda več ni okusila vse od konca januarja na Ljubnem - se je vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala na drugi tekmi v Oslu s šestega mesta po prvi seriji prebila do druge stopničke. S tem ohranja približno enako prednost v skupnem seštevku pred Avstrijko Evo Pinkelnig, ki je na sobotni tekmi končala tik pred njo, v nedeljo pa tik za njo. Med tekmovalkama je189 točk razlike, 100 točk prinaša zmaga, do konca sezone pa je še pet tekem.

Prevčevi je pristanek na stopničkah tokrat uspel po zaslugi izjemnega drugega skoka. Tik pred njo je v dobrih vetrovnih razmerah zmagovalka tekme v Willingenu, Avstrijka Jacqueline Seifriedsberger, malodane poletela do (ženske) daljave dneva, 128,5 metra, a ob pristanku podrsala po tleh. Sodniki so to z odvzemom točk kaznovali, žirija pa se je pred nastopom Nike Prevc ustrašila in znižala zaletno mesto. Nič ne de, Prevčeva je skočila le meter manj od Avstrijke, dodatne točke za znižano zaletno mesto so ji prav prišle, pa še lep telemark ji je omogočil skok s šestega mesta tik pod vrh. Boljša je bila le Norvežanka Eirin Maria Kvandal, ki ji domača skakalnica tako leži, da ji je trener tako v prvi kot v drugi seriji za še dve mesti znižal zaletišče. Na koncu je bilo to dovolj, da je ohranila dve točki prednosti pred Prevčevo. Blizu stopničk je bila tudi Ema Klinec, ki se uspešno vrača v svetovni pokal po dolgotrajni odsotnosti zaradi še neznanih razlogov, o katerih natančno ne želi govoriti nihče. Po prvi seriji je bila tretja, v finalu je sicer pridobila še mesto proti dotlej vodilni Katharini Schmid (nekoč Althaus), a kaj, ko sta jo prehiteli vodilni v svetovnem pokalu.

Drugo mesto je tako lep obliž na rane Prevčeve po sobotni tekmi, ki se je spremenila v pravcati fiasko. Ob koncu prve serije - na koncu tudi edine - je namreč veter povzročal hude preglavice tekmovalkam. Ko je nastopila predzadnja Pinkelnigova, je njen permanentni nasmešek po boju z vetrom zamenjal osupel, prestrašen izraz na licih. To je tudi tekmovalni žiriji dalo toliko misliti, da je zadnja na vrsti, Nika Prevc, na primerne razmere na vrhu zaletišča čakala kar pol ure. Petkrat je šla na zaletno rampo in nazaj, vmes je žirija določila petminutni odmor, vsa premražena pa je Prevčeva - nastopila je eno uro za zmagovalko Silje Opseth - za konec mučenja skočila na šesto mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta