Attemsi, gospodje dveh mest. Razstava na panojih o življenju v gradu Slovenska Bistrica in Brežice

Razstava Attemsi med obema vojnama v Brežicah in Slovenski Bistrici je prispevek k ohranjanju dediščine in spomina na družino in njihovo delovanje v obeh mestih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do septembra bo pred gradom Slovenska Bistrica na ogled celotna razstava. Del o Attemsih v Slovenski Bistrici bo ostal.
Zavod Za Kulturo Slovenska Bistrica

Pred gradom v Slovenski Bistrici je bilo 23. maja odprtje panojske razstave Attemsi med obema vojnama v Brežicah in v Slovenski Bistrici. Med številnimi obiskovalci so bili tudi Ivan Žagar, župan občine Slovenska Bistrica, predstavnice Posavskega muzeja Brežice – direktorica Alenka Černelič Krošelj, kustosinja Mihaela Kovačič in oblikovalka Darja Malarič ter Andreas Bardeau, predsednik združenja Die Schlösserstraße.

Razstava, postavljena na panojih pred vhodom v grad, izvira iz razstave, ki je bila leta 2022 predstavljena v Posavskem muzeju Brežice. Družina Attems je imela v lasti tako grad v Slovenski Bistrici kot tudi grad v Brežicah. Razstava fotografij ponuja vpogled v življenje družine Attems v obeh mestih v obdobju med prvo in drugo svetovno vojno. Oba dela razstave Attemsi v Slovenski Bistrici in v Brežicah sta samostojni razstavi, vendar se vsebinsko dopolnjujeta. Brežiški del razstave bo v Slovenski Bistrici na ogled do septembra, medtem ko bo slovenjebistriški del ostal tukaj.

Grad Slovenska Bistrica
Nino Verdnik

Razstavljeni fotografski material izvira iz različnih virov. Družinski fotoalbumi, ki jih hrani Pokrajinski muzej Maribor, ponujajo vpogled v zasebno življenje grofovske družine. Poleg tega Spominska knjiga, ki jo hrani Državni arhiv RS, obogati razstavo z dragocenimi zapisi vsakdanjega življenja in risbami gradu. Razstava vključuje tudi razglednice, ki prikazujejo Slovensko Bistrico in so del zbirke Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica.

Obiskovalci so vabljeni, da se pomudijo pred vhodom v grad in si ogledajo razstavo, ki prikazuje življenje družine Attems, ki je v Slovenski Bistrici prebivala vse do konca druge svetovne vojne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta