Brez prostovoljcev ni družbe

Amadeja Mlakar
03.02.2024 05:30

Na tradicionalnem sprejemu se je župan Slovenske Bistrice zahvalil vsem prostovoljcem za njihov angažma
v dobrobit skupnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenskobistriški župan Ivan Žagar se je zahvalil vsem prostovoljcem.
Andrej Petelinšek

Župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar je gostil prostovoljce, ki delujejo na področju zaščite in reševanja, varnosti v cestnem prometu ter tiste, ki sodelujejo pri izvajanju projekta brezplačnih prevozov za starejše. Brez prostovoljstva bi se ob vseh naravnih in drugih katastrofah težko odzivali na takšne nesreče. Peti december je sicer dan, ko po vsem svetu obeležujemo in praznujemo mednarodni dan prostovoljstva, da bi še bolj poudarili njegov pomen kot temelj za solidarnost, strpnost in povezanost. V Sloveniji vsako leto maja praznujemo tudi nacionalni teden prostovoljstva.

Župan Žagar se prav tako zaveda pomembnosti dela prostovoljcev. V svojem nagovoru se jim je na srečanju zahvalil za opravljeno: "Poudariti moram, da imamo izredna društva, ki delujejo na zelo širokem spektru področij, tako da imamo veliko zgleda za mlade tudi pri nas. Prepričan sem, da je želja vseh, da se delovanje društev prenese tudi nanje. Delo prostovoljcev bi lahko razdelili na dva dela – en del poteka vse leto, prostovoljci pomagate starejšim, prostovoljci, ki delujete na področju Rdečega križa in Karitasa, pa tudi vsi tisti, ki spremljate najmlajše, ko je treba iti v šolo, ter vsi, ki delujete v sklopu civilne zaščite. Drugi del pa je tisti, ki se nam dogaja zadnja leta, ko se nam zgodijo izredni dogodki – pred leti žledolom, predlani požari na Krasu, lani pa poplave v Sloveniji. Čeprav nas večji del poplav ni dosegel, smo imeli težave tudi pri nas - in pomoč je bila potrebna. Menim, da se v Sloveniji velikokrat premalo zavedamo humanitarnega delovanja, saj bi bile brez prostovoljcev tovrstne situacije še bistveno slabše in težje obvladljive ter posledice teh nesreč še bistveno večje. Računamo na vas - in tudi občanke in občani računajo na vas. Še enkrat vam izrekam vso zahvalo za vso opravljeno delo in želim vse dobro."

Prostovoljci so se na sprejemu strinjali, da je to izkušnja, iz katere se lahko tako starejši kot mladi veliko naučijo, razvijejo mnoge spretnosti in sposobnosti. Spoznanje, da ne moreš rešiti vseh in ne moreš pomagati vsem, je lahko včasih boleče, ampak potem spoznaš, da se lahko potrudiš za eno stvar in morda eno osebo in da je to še vedno bolje kot nič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta