Druženje ob glasbi in pesmi, ki povezujeta in razveseljujeta: Mnogi, ki prihajajo, spoznavajo Malečnik

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
08.01.2024 05:00

Mestnega viničarja Staneta Kocutarja so ta večer razglasili za malečniškega brača.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob koncu prireditve so Staneta Kocutarja oznanili za malečniškega brača.
Anita Kirbiš

Na letošnjem božično-novoletnem koncertu, ki ga tradicionalno prireja Moški pevski zbor Malečnik na štefanovo, ko praznujemo tudi dan samostojnosti, je na oder stopilo veliko nastopajočih. Ti so ogreli dlani obiskovalcev povsem polne športne dvorane OŠ Malečnik. Celih 33 let je že minilo od plebiscita, ki nam je zagotovil samostojno državo Slovenijo, zato je v program koncerta ob božičnih napevih bilo vpletenih veliko narodnih.

V Malečniku so pripravili praznični koncert.
Anita Kirbiš

Po uvodnem pozdravu je zbrane nagovoril predsednik Krajevne skupnosti Malečnik - Ruperče Vladimir Stožer: "Ko smo z mislimi še pri včerajšnjem božičnem dnevu, moramo biti srečni in zadovoljni, da smo ga lahko praznovali v miru in spokojnosti. Dostojno življenje bi moralo biti zagotovljeno vsem ljudem, a danes v svetu vladajo nerazumljive družbene razmere. Na srečo je pri nas drugače, saj se lahko družimo v miru, ob glasbi in pesmi, ki nas povezujeta in razveseljujeta. Naj bo to priložnost, da se zahvalim vsem za sodelovanje, v kraju je čutiti povezovanje in pozitivno vzdušje. V veliki meri nam je v KS uspelo izvesti zastavljene cilje, nekateri problemi pa ostajajo za prihodnje leto, ki nam jih bo v skupnem in konstruktivnem sodelovanju uspelo rešiti."

Od narodne do dalmatinske glasbe

Slavnostni govornik je bil tudi župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan, ki je zbrane nagovoril z verzi slovenskega pesnika Srečka Kosovela "Tiho pada mrak, v dalji se zgublja korak in pušča sledi preteklih dni". Z njimi je želel povedati, da se poslavljamo od še enega leta, ko bomo delali zaključke, in le od nas je odvisno, ali se bomo poslovili srečni in zadovoljni. "Pomembno sled med drugimi dogodki pušča v nas slovesno praznovanje pridružitve gorske cerkve papeški baziliki Marije Velike. Tudi zaradi tega so nas mnogi spoznali, mnogi so prišli v Malečnik, prihajajo in še bodo prišli. V današnjem praznovanju pa je najlepše spoznanje, da so v pripravi složno sodelovala različna društva v kraju, saj je v slogi in edinosti moč in tudi uspeh," je med drugim povedal Valentan.

Na malečniški oder so ta večer prvi stopili gostitelji - Moški pevski zbor Malečnik in navdušili z Repno župo za štiri osebe pod taktirko mag. Aleksandra Čonča. Tudi zborovodkinja Alenka Tulimirovič, ki vodi Ženski pevski zbor DU Malečnik, je pripeljala na oder svoje pevke, ki jih je na klavirju spremljala Urška Sedič. S slovesno pesmijo je nastopil še domači cerkveni pevski zbor. Na prireditvi so sodelovali učenci OŠ Malečnik (Ana in Eva Čerič, Anina Letnik, Mark Polič) z glasbeno točko pod mentorstvom Mateja Luketiča in s Feliz Navidad zaključili nastop. Tudi našo narodno glasbo je bilo slišati v izvedbi ansambla Vrejži, pa bejži. Letos je koncert imel nekaj dalmatinskega melosa, v gosteh je bila namreč Klapa Lent, ki je letos praznovala desetletnico delovanja. Za zaključek koncerta so združeni nastopajoči zapeli Gruberjevo Sveto noč, ki ji je pritegnila tudi publika.

Proslavili 120 let delovanja

Ob koncu je spregovoril še predsednik MoPZ Malečnik Peter Bračko in ob novem letu zaželel, da bi nas v letu 2024 povezovale lepe in iskrene želje ter dobra dejanja. Zahvalil se je nastopajočim, nekaterim pa namenil posebne besede: "V notnem črtovju poznam predvsem violinski ključ, glasbo pa čutim in ob petju uživam. Nocoj smo ponovno skupaj ustvarjali in uživali. Letos je naše kulturno društvo proslavilo 120 let delovanja, s pevci smo pripravili več nastopov in jih pod vodstvom zborovodje Aleksandra Čonča uspešno izvedli, zato mu hvala za izjemen angažma in pripadnost zboru. Posebno pripadnost zboru in Malečniku, ki naj bo vidna tudi drugim, namenjamo voditelju koncerta Stanetu Kocutarju. Ta je med drugim mestni viničar, zato ga ta večer okronamo za malečniškega brača."

Zaključni nastop in nagovor Petra Bračka
Anita Kirbiš

Medtem ko je občinstvo uživalo na koncertu, so malečniške gospodinje in picerija Črni baron pripravili pogostitev za vse nastopajoče in obiskovalce prireditve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta