Festival rokodelcev: Da se spretnosti ne pozabijo

Andreja Kutin Andreja Kutin
04.12.2023 04:28

V Vetrinjskem dvoru so se minuli konec tedna povezali najrazličnejši rokodelci in svoje obrti predstavili tudi obiskovalcem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tri dni so rokodelci ustvarjali in tudi kaj prodali.
Sašo Bizjak

Zagotovo je največ pogledov (in debat) pritegnil Janez Kamniški z "majhno" transportno tiskarsko prešo. "Gutenberg jo je ukradel vinogradnikom," razlaga Kamniški. Vinogradniško prešo je mojster spremenil v tiskarsko s številnimi prilagoditvami in v 15. stoletju je tako nastala priprava, na kakršni so tiskali tudi knjige Primoža Trubarja. Danes napravo uporabljajo za tiskanje spominskih izvodov Abecednika, oživljajo pa tudi druge običaje iz 15. in 16. stoletja.

Sašo Bizjak

"Nekateri od teh poklicev in znanj so že v zatonu in zdi se nam pomembno zlasti otroke in mlade navdušiti nad tem, da obstaja še kaj drugega kot računalnik," pravi Hana Repše iz Zavoda VIP MARS Maribor o Festivalu rokodelcev. Ta je priredil festival v sodelovanju z ustvarjalko Nino Rozino, Lončarskim centrom Maribor, Obrtno zbornico Slovenije (OZS), društvom Maistri Marpurgi in Narodnim domom Maribor.

Festivalsko dogajanje je bilo razdeljeno v več tematskih sklopov, znotraj katerih so izpostavili naravne materiale, ki služijo kot navdih za delo. Raziskovali so obdelavo kovine, stekla in lesa, preizkušali oblikovanje tekstila, volne, gline in kulinariko. Skupno je po besedah vodje projekta Irene Pamič sodelovalo od 30 do 40 rokodelcev iz vse Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta