Firbcanje po Mariboru: Izdajalski masten papir

Vid Kmetič
26.08.2024 05:30

Tatu je izdal kos mastnega papirja, ki je bil natančno tak kot manjkajoči, s katerim je bila pokrita kibla pri Mulčevi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cirkulane. Tam se je pred 86 leti zgodil drzen in brutalen roparski napad.
Darja Lukman Žunec

Drzen in brutalen roparski napad je bil izvršen junija leta 1938 na posestvu Marije Mulec v Sv. Barbari (danes Cirkulanah). Okoli enih ponoči so se na dvorišču pred hišo v Žikarcah 87 zbrali trije moški in z vlomilskim orodjem odprli vhodna vrata ter oboroženi z noži, sekiro ter lesenimi koli vstopili v sobo, kjer je spala gospa Mulec. Ta se je v tistem trenutku prebudila in ugotovila, da v sobi ni sama. Ko je skušala vstati, je eden od njih stopil k postelji in jo grobo vrgel nazaj. Nad njeno glavo je dvignil sekiro in ji zagrozil, da ji bo razklal glavo, če mu ne izroči vsega denarja. Mulčeva je pokazala na leseno skrinjo, a so nepridipravi v njej našli zgolj 60 din in zlato uro, vredno 700 din. Nezadovoljni z izplenom so v sosednji sobi napadli še Marijino sestro Genovefo in služkinjo Marijo Polanec. Tudi njiju dve so grobo vrgli ob tla, Genovefo tako močno, da se je hudo poškodovala, ter obema zagrozili s smrtjo, če jim ne izročita denarja. Hoteli so nekaj tisočakov, ki pa jih prestrašeni ženski nista imeli, skupaj sta napraskali še približno 100 din. Roparji so v kuhinji iz kible vzeli še nekaj mesa in ga zavili v papir, s katerim je bila pokrita, ter izginili v noč.

Cerkev sv. Ane v Cirkulanah
Slavica Pičerko Peklar

Že v zgodnjih jutranjih urah je v akcijo stopilo orožništvo in pričelo s preiskavo, ki je presenetljivo hitro dala prve rezultate. Roparji so očitno domačijo Mulčeve poznali in so vedeli, da ima Marija večkrat precej denarja, očitno pa niso vedeli, da ga redno nosi v hranilnico. Preiskovalci so ugotovili, da je bil pred kratkim iz zapora izpuščen G. Friderik iz Jablanc, ki je že večkrat sedel zaradi predrznih tatvin, ki se je zadnje čase družil z nekim Jožefom M. iz Štajngrove in ta se je v preteklih dnevih večkrat "slučajno" ustavil na posestvu Mulčeve ter prosil za pijačo. Komandir orožniške postaje v Sv. Barbari je takoj odredil hišno preiskavo na domu G. Friderika, ki so ga našli na domačem naslovu. Ta je s pričami dokazoval, da je bil preteklo noč doma in kazalo je, da bo preiskava neuspešna. Orožniki so se že odpravljali iz Friderikovega stanovanja, a se je komandir odločil pogledati še v štedilnik. Tam je našel kos mastnega papirja, natančno tak, kot je bil manjkajoči del papirja, s katerim je bila pokrita kibla pri Mulčevi, in vpričo teh dokazov so Friderika nemudoma aretirali. "Istočasno so orožniki skušali uloviti Jožefa M., ki pa je pravočasno pobegnil. Poizvedbe se intenzivno nadaljujejo, da ugotovijo še tretjega napadalca. Friderika G. so spravili v zapore lenarškega sodišča," poroča Mariborski večernik Jutra 20. junija 1938.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta