Firbcanje po mestu: Pri predilniškem stroju jo je ustrelil

Vid Kmetič
21.02.2024 13:00

Orožniški kaplar je predilko poskušal že pred tem
dvakrat ubiti, tretjič mu ni uspela uiti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetek iz leta 1962 iz Mariborske tekstilne tovarne
Večer Arhiv

Šestnajstletna Hutterjeva predilka Mira Frank je imela najeto sobo v Loški ulici 2 pri najemodajalki, gospe Kramberger. Že v rodnih Cirkovcah pri Ptuju je spoznala osemindvajsetletnega orožniškega kaplarja Adama Tomiča, sicer rojenega v Šidu. Nekaj časa sta veljala za srečno zaljubljen par, dokler ni Miri prišlo na uho, da se Tomič videva tudi z drugimi dekleti. Počasi se je pričela od njega odtujevati, čeprav se je orožniški kaplar trudil na vse kriplje, da bi brhka Mira ostala njegova, in se je redno iz Cirkovc vozil k njej v Maribor.

Tako je bilo tudi na predvečer usodnega januarskega dne leta 1940. Nekaj časa sta se v Mirini sobici mirno pogovarjala, nato je mladenka prestrašena planila v kuhinjo gospe Krambergerjeve. Povedala ji je, da jo hoče Tomič ustreliti, in gospodinja jo je nemudoma skrila v kuhinjsko shrambo. Kmalu je pridrvel tudi razjarjeni Tomič in gospodinja ga je komaj prepričala, da Mire ni več v hiši. Vrnil se je v njeno sobo, in medtem ko je mlada predilka pobegnila k sosednji najemnici, gospe Osilnič, je v sobi razgrajal ter pretaknil vse omare in predale ter trgal fotografije. Nato je omagal in noč prespal v postelji svoje nesojene ljubezni.

Naslednje jutro, okoli pete ure, je mlada Mira skupaj s sodelavko Sonjo Wutter odšla na delo. Kmalu se je za njima odpravil tudi Tomič. V tovarni je Sonjo povprašal po Miri in skupaj sta odšla k njenemu predilniškemu stroju. Tam je orožniški kaplar mirno potegnil samokres in brez oklevanja Miro Frank ustrelil v srce. Po umoru je odložil orožje in službeni pas ter počakal na orožnike, ki so ga izročili vojaškim oblastem. Povedal je še, da je hotel ustreliti tudi sebe, a mu je samokres zatajil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta