Izbor najboljše picerije Špizza: V Izoli imajo zunajserijske pice. Fuoriseria z najlepšim razgledom na morje

Zoran Triglav
30.03.2024 04:00

V Izoli, v zaselku Šared, je picerija Fuoriseria, ki je prav tako v izboru Špizza. Že dolgo je bila na našem radarju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Furiseria ponuja topel ambient in krasne pice napolitanskega ter domačega sloga.
Zoran Triglav

V piceriji z zanimivim imenom, ki pomeni toliko kot posebna serija oziroma nekaj posebnega in spominja na znamenito kancono Iztoka Mlakarja, ki poje: "To ni navadna pupa, to je forišerja! In Fuoriserija ni navadna picerija. Je nekaj posebnega. Že zato, ker ponuja dve vrsti pice."

V teh časih popularno napolitansko in nonino, takšno, kot smo jih hrustali nekoč. Pečeno v pločevinastih modelih, s hrustljavim robom in sočno sredico … Obe vrsti pice pripravijo na najboljši način ter iz najboljših sestavin. In v naši druščini se nismo mogli odločiti, katera je okusnejša. Picerija Fuoriseria v Šaredu, kamor vodi pot iz središča Izole, je razmeroma mlada družinska picerija, odprli so jo leta 2017. Vodita jo Alen in Ulla Ardela, v kuhinji pa dela še Ullin brat Miha Likar. Tako Alen kot Miha sta izkušena mojstra priprave pice, udeležila sta se že več tekmovanj. Nazadnje se je Alen letos uvrstil zelo visoko na državnem prvenstvu Naj picopek Slovenije. Njegov učitelj je bil nihče drug kot Jernej Berlot. Svojo zgodbo s picami je začel v garaži in po letu dni odprl svojo picerijo v Lokavcu nad Ajdovščino. Posel je stekel zelo dobro in že po pol leta so se preselili na Obalo, kjer sta se posla lotila skupaj z ženo Ullo.

Srce Fuoriserie so (z desne) Alen in Ulla Ardela ter njen brat Miha Likar.
Zoran Triglav

"Fuoriseria je bila prva picerija na Obali, ki je ponujala pice napolitanskega tipa. In prva tri leta smo se kar prerekali s strankami, ki tega niso bile navajene. Na srečo smo imeli toliko znanja, da smo jim vse lepo razložili in pravilno predstavili. Berlot je res dober učitelj."

Pice napolitanskega tipa (več kot 20 nadevov plus šest veganskih) pripravljajo v plinski peči na svoj način, pravi Ardela: "Niti se ne trudimo delati po pravilih AVPN, saj menim, da se mora vsak odločiti za svojo različico. Za svoj sil. Ne nazadnje smo v Sloveniji in je treba okuse nekoliko prilagoditi. V našem primeru smo vključili kulturo istrskega okolja, denimo tartufe in naše oljčno olje, kar je tu zelo priljubljeno. Moraš jim dati ta pridih. Ključne sestavine (moka, paradižnik, mocarela …) so italijanske, sicer pa veliko nabavljamo od lokalnih pridelovalcev. Sam grem do njih in izberem, da je kakovost najboljša." Seveda smo šefa pobarali tudi o testu. "Pripravljamo na hibridni način, tudi z 'lievito madre', torej z drožmi, ne samo s pivskim kvasom. Tega pride komaj pol grama na kilogram. To nam po okusu najbolj ustreza. Poseben je tudi naš mešalnik, ki dela na način ročnega zamesa in ne segreva testa. To nam načeloma zdrži do tri dni pri sobni temperaturi. Največkrat delamo z dva do tri dni starim testom in 67-odstotno hidracijo."

Iz popolnoma enakega testa in z enako kakovostnimi sestavinami, a v drugačni, klasični električni peči pečejo tudi nonine pice oziroma pizza della nona s štirimi različnimi nadevi. Za lažjo predstavo lahko rečemo, da je to nekakšna poslovenjena različica detroitske pice, ki je debelejša, težja in spečena v pekaču pri nekoliko nižji temperaturi. Pečejo jo kar osem minut in načeloma nasiti dve osebi.

Zoran Triglav

"Je za malo bolj lačne, že samo testo ima 450 gramov," pojasni Ardela in dodaja, da so s tem dejansko picerija, ki zadovolji vsak okus. In okus noninih pic je v najboljšem pomenu besed kot v starih dobrih časih. Korošci bi rekli, da tako kot pri Škufci. Omeniti velja še, da je na voljo tudi brezglutensko testo.

Fuoriseria ponuja poleg dveh vrst pice (oziroma treh, če štejemo calzone s sedmimi različnimi nadevi) in odličnih solat še posebnost: panunozzo. To je izvirno napolitanski pica sendvič, ponujajo pa sedem različnih nadevov. Napisal bom samo, da so tudi ti nesramno dobri in zelo priljubljeni! Prepričajte se sami.

Vse dobrote se da pri njih poplakniti z lepim naborom piva, od klasik do domačih pivovarjev (Reset, Reservoir dogs …). Ob tem je na voljo tudi nekaj izvrstnih buteljk mirnih vin (Černe, Cigoj …) in suhe penine. "Ampak večinoma še vedno naročajo pivo." Omeniti velja še pekočo omako Beast blood, ki so jo razvili sami. Picerija Fuoriserija, ki ima poleg notranjih prostorov še pokrito in odprto teraso z igrali za otroke ter najlepšim razgledom na naše morje, je takšne sorte, da se boste vanjo vedno radi vračali na njihove izvrstne dobrote lokalnega navdiha. "Smo družinsko podjetje in z Ullo imava tudi mlado družino. Želimo ponujati sproščeno vzdušje in biti prijazni družinam z otroki, ne branimo pa se niti tistih z vzgojenimi kužki. Mi nismo fancy picerija!" zaključi Ardela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta