Kampanja Špizza- Naj picerja Slovenije: Na Koroškem se je "razcvetela" Gajbica

Zoran Triglav
02.03.2024 05:00

Izbor naj picerije teče po vseh slovenskih regijah. Zaključil se bo junija v Portorožu, tokrat v Večeru predstavljamo picerijo z Raven na Koroškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sonja Štern včasih za peč stopi tudi sama, sicer je za pice glavna njena svakinja Tina.
Dobran Laznik

Neodvisna komisija, sestavljena iz priznanih poznavalcev in strokovnjakov na kulinaričnem in turističnem področju, že od jeseni 2023 obiskuje picerije po državi in sestavlja seznam tistih, ki jih bomo zaradi visoke kakovosti ponudbe predstavili v več medijih. Poleg Večera še v Primorskih novicah, Dolenjskem listu, Vestniku in Svet24. Med temi bomo izbrali tiste, ki si zaslužijo posebne nagrade. Podelitev bo na Festivalu pice sredi junija v Portorožu. Namen kampanje, ki bo tokrat potekala že tretjič, a prvič v regionalni obliki in pod imenom Špizza, je dvig kakovosti ponudbe v picerijah po državi in hkrati širjenje zavedanja, da pica ni več nekaj nezdravega, ampak je lahko polnovreden in uravnotežen obrok.

V Gajbici je na voljo kakšnih 30 vrst pic za takšne in drugačne gurmane.
Zoran Triglav

V prilogi Večera Štajer'c v okviru kampanje tako predstavljamo majhno družinsko picerijo Gajbica, ki je nastala tik pred epidemijo - in ni le preživela, ampak se je prav razcvetela. Vodi jo lastnica Sonja Štern. Sprva je nameravala v družinski hiši, ki jo je obrasla poslovna cona, urediti kavarno oziroma bistro z malicami za uslužbence. A kulinarična žilica, ki je v njej utripala že od mladih nog, v času študija na Turistici pa se je okrepila in obdala še s poslovno platjo, je povzročila obrat v drugo smer. No, ne povsem. Gajbica še vedno ponuja izvrstne tedenske malice, jedi na žlico in okusno kavo, a po vsej Mežiški dolini slovi predvsem kot zares dobra picerija. Nenazadnje se je uvrstila v vrh priljubljenosti že na enem od minulih izborov naj picerije in s tem pritegnila nemalo pozornosti.

Če smo iskreni, med tam stacioniranimi picerijami nima resne konkurence. Gajbica je namreč picerija sodobnega tipa, nenehno v koraku s sodobnimi trendi. Njene pice niso napolitanskega tipa, tega zares ne bi mogli trditi. Imajo pa z njimi kar nekaj skupnega. Denimo odlično, počasi fermentirano testo iz najboljših vrst moke. In izbrane sestavine vrhunske kakovosti, med katerimi denimo "pica šunka", ki jo ponekod še vedno uporabljajo, nima mesta. Namesto nje uporabljajo kuhan pršut in druge kakovostne mesnine. Kombinacija poskrbi, da so pice iz Gajbice lahko prebavljive in kar se da okusne.

Treba je vedeti, da na podeželju in v industrijskih središčih včasih ni enostavno prodreti s sodobnimi kulinaričnimi trendi. Tudi Šternova priznava, da nekateri gostje še vedno želijo težko obložene pice, kakršne so bile nekoč v navadi po vsej naši domovini, večinoma pa radi preizkušajo sveže, sodobne nadeve in kombinacije okusov. Na jedilniku Picerije Gajbica je zato kakšnih 30 vrst pic za takšne in drugačne gurmane. Med najbolj zanimive z lažjega konca lestvice nadevov vsekakor sodi denimo kombinacija mocarele, jabolka, gorgonzole, popra, orehov in brusnic. Ali tista s solatnim nadevom.

Sodobna picerija ima na voljo tudi vrsto napitkov in drugo ponudbo.
Zoran Triglav

Med težje pa nadev v slogu klasičnega angleškega zajtrka ali s kombinacijo slanine in kulena. Na voljo je pica piknik z ajvarjem namesto pelatov in hrenovkami, prav posebna pa je proteinska s testom iz ajdove kaše. Ste namesto pica bureka želeli kdaj poskusiti burek pico? Gajbica jo ima, prepognjeno v calzone! In hišna pica gajbica? Šternova odkrito prizna, da si jo je zaradi lastnega navdušenja izposodila pri legendarni prevaljski piceriji Škufca. Ta si po katastrofalnih poplavah še vedno ni opomogla, a bo vrata spet odprla v kratkem. Gre za klasično pico s pelati, kuhanim pršutom in sirom, obogatena pa je z džuveč omako in feferonom. Morda se komu zdi nenavadno, vendar gre za neverjetno priljubljeno in okusno kombinacijo, že od začetka 80. let zapisano v DNK številnih generacij koroških ljubiteljev pice.

Odlične pice in druge jedi, tudi krasne unikatne sladice, je v Gajbici mogoče poplakniti s širokim naborom napitkov. Zlasti z lepo paleto vrst piva, na voljo pa so tudi nekatera vina, prosecco in sodobni koktajli. Gajbica je prijetna družinska picerija z velikim parkiriščem, prostorno teraso in igrali za otroke. In družinska ji ne pravimo kar tako. V delovanje Gajbice je namreč z zanosom vpeta vsa razširjena družina, ki svoje delo opravlja z ljubeznijo. In to se pozna že na prvi pogled.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta