Mladinski svet Slovenije podelil priznanja: Polet s knjigo naj prostovoljski projekt

STA
13.09.2024 07:00

Že 22. leto zapored so podelili priznanja naj prostovoljcem in prostovoljskim projektom preteklega leta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
(v sredini) Kristjan Veber, pobudnik projekta Polet s knjigo, s predsednico države Natašo Pirc Musar. Ob njiju Jurček Nowakk (InPlaninec) in Eva Kotnik, predsednica Mladinskega sveta Slovenije
Matej Pušnik

Komisija Mladinskega sveta Slovenije je na zadnjem natečaju za naj prostovoljski projekt leta 2023 izbrala projekt Celjskega mladinskega centra Polet s knjigo. Kakor so zapisali v obrazložitvi, je Celjski mladinski center s tem projektom knjige in bralno pismenost približal otrokom in mladostnikom, posebno tistim iz socialno ranljivejših ozadij, otrokom s posebnimi potrebami in priseljencem. V okviru projekta je nastal tudi priročnik za branje kakovostnih knjig. Cilj je bil ozavestiti pomen maternega jezika in kulture ter doseči večjo socialno vključenost.

Priznanje za posebne dosežke je na prireditvi s podelitvijo, ki je bila v začetku tedna na Brdu pri Kranju, prejel Odbor inPlaninec pri Planinski zvezi Slovenije za projekt inPlaninci po slovenski planinski poti. Ta je pomemben zaradi ustvarjanja vključujočega okolja, ki posameznikom z ovirami in posebnimi potrebami omogoča enakovredno sodelovanje v planinskih dejavnostih. Ob inkluzijskih pohodih prispeva k razumevanju pomena vključevanja in gibanja. Priznanje za naj mladinski projekt leta si je prislužilo Društvo kreativne mladine Murska Sobota za Dnevno sobo in informacijsko točko za mlade kreativce, kjer se mladi lahko srečujejo, družijo in prejemajo pomoč. Projekt izpostavlja strpnost do različnih ranljivih skupin. Ureditev prostora pa je pripomogla tudi k oživitvi mestnega središča in pozitivno vplivala na širšo skupnost.

(v sredini) Kristjan Veber, pobudnik projekta Polet s knjigo, s predsednico države Natašo Pirc Musar. Ob njiju Jurček Nowakk (InPlaninec) in Eva Kotnik, predsednica Mladinskega sveta Slovenije
Matej Pušnik

Nagrado za naj mladinskega voditelja je prejel Klemen Šauperl za predano delo in vodenje skavtskih ekip v času lanskih poplav, s čimer je prispeval k večji odzivnosti in boljši učinkovitosti ekip na terenu. Imenovan je bil tudi za vodjo skavtskih ekip pri civilni zaščiti na državni ravni.

Na natečaj Prostovoljec leta 2023 je sicer prispelo 89 prijav, od tega 16 za projekte in 73 za posameznike. Komisija je med njimi izbrala tudi naj prostovoljke in naj prostovoljce v treh starostnih kategorijah. V starosti do 19 let sta naziv prejela Tine Rotovnik za delo v Zvezi tabornikov Slovenije in Urška Kočevar, ki je prostovoljstvu predana na različnih področjih. Za svoje vsestransko in raznoliko prostovoljsko delo sta priznanje v kategoriji do 30 let dobila Anej M Irgolič in Lara Rajhard, ki je med drugim prostovoljka v društvu Center za pomoč mladim. Med starejšimi od 30 let sta naj prostovoljca postala Jure Ausec iz Zveze tabornikov Slovenije in Marija Medved za svoje delo v Slovenskem društvu Hospic.

Priznanja so skupaj s predsednico Mladinskega sveta Slovenije Evo Kotnik podelili predsednica države Nataša Pirc Musar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ter minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Predsednica države, ki je častna pokroviteljica natečaja, je zbrane na sprejemu prostovoljcev tudi nagovorila. Kakor je izpostavila, je prostovoljstvo eden temeljnih stebrov civilne družbe, ki odseva najplemenitejše človeške vrednote - solidarnost, sočutje, altruizem in skrb za drugega.

Posebno priznanje je dobil projekt InPlaninec. Njen vodja Jurček Nowakk (v sredini) z ministrom Simonom Maljevcem in Evo Kotnik predsednico MSS 
Matej Pušnik

"V današnji družbi, ki jo zaznamujejo hitre spremembe in vse večji individualizem, postaja prostovoljstvo ključna dejavnost za krepitev skupnosti in solidarnosti," je poudarila. Spomnila je, da se je pomen prostovoljstva še posebno pokazal lani, ko so v času ujme prostovoljci stopili v ospredje in izkazali izjemno raven solidarnosti in pripravljenosti pomagati. "Ta odziv je bil dokaz, da so te vrednote globoko zasidrane v našem narodu in prebivalcih," je dejala predsednica Pirc Musar.

Eva Kotnik je dodala, da so v današnjem hitrem in nepredvidljivem svetu pogosto prav prostovoljci tisti, ki nas opominjajo, kaj pomeni biti človek. Izjemnega vpliva prostovoljstva na posameznika in družbo ni mogoče spregledati. Ključno pa je začeti pri mladih, da se s prostovoljskimi aktivnostmi in programi razvijejo v avtonomne, odgovorne, solidarne in angažirane člane skupnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta