Moški pevski zbor Slava Klavora: Odlični mariborski pevci iščejo naslednike

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
05.03.2024 05:00

Prihodnje leto bo Moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora slavil 80 let delovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nastop Moškega pevskega zbora Slava Klavora v Unionski dvorani decembra lani
Anita Kirbiš

S obletnico želijo prihodnje leto pevci zbora zaznamovati oživitev moškega petja, ki je bilo nekdaj slovenska kulturna značilnost in za katerega je napisanih na tisoče pesmi naših najodličnejših skladateljev. Lahko se zanašajo na bogato izkušnjo enega najboljših pevskih sestavov, zaslužnih za ugled slovenskega zborovskega petja v svetu, in nočejo oditi z odra, ne da bi jih nasledili novi ubrani glasovi. Zato vabijo vse, ki radi pojejo, imajo voljo za pevske vaje in jih veseli nastopanje, da se pridružijo. Kot se je reklo nekoč v mariborskih kolektivih: "Gor jemljemo!"

Zbor izvaja raznovrsten repertoar in ima v bogatem notnem arhivu številne pesmi, komponirane prav zanj, prihajajo pa še nove. Poleg umetne pesmi posebej goji koroško in primorsko fantovsko petje, dalmatinsko klapo in druge tradicije tipičnega moškega prepevanja. S svojimi vsakoletnimi nastopi skozi desetletja opravljajo tako rekoč javno kulturno službo: komemoracija za talce, "hišni zbor" Šiftarjevega Parka miru v Petanjcih, Gregorijanski koral ob Svečnici v Magdalenski cerkvi, spomin na izgnance v Melju, uporniška partizanska in delavska prvomajska pesem. Letno imajo okrog 20 nastopov za občinstvo, ki zna ceniti lepo petje.

Zbor ima pevske vaje ob torkih in četrtkih zvečer v urejenem vadbenem prostoru v Karanteni (za Europarkom), pristne društvene odnose in odlično umetniško vodstvo Branke Janc Radmilovič. Kdor bi se pridružil zboru, naj se oglasi predsedniku društva Jožetu Piberniku na elektronska naslova kd.slava.klavora@gmail.com, jpibernik49@gmail.com ali na telefonsko številko 041/340-167 in pride na vajo in pogovor z zborovodkinjo. Vabijo na letošnji že 79. letni koncert, ki bo v Kazinski dvorani SNG Maribor v soboto, 6. aprila, ob 19.30.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta