Na dan žena članice humanitarnega Soroptimist kluba Ptuj vabijo na dobrodelni koncert

Hojka Berlič
08.03.2024 12:02

Njihov že 17. tradicionalni humanitarni koncert bo 8. marca, ob 19. uri v Dominikanskem samostanu na Ptuju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujske soroptimistke so predstavile svoje minulo delo in načrte za prihodnost.
Hojka Berlič

Kakor poudarja predsednica društva Vida Petrovič, gre za njihov največji dogodek, na katerem običajno zberejo tudi največ sredstev, ki jih v celoti namenijo v humanitarne namene. S prispevki lanskega koncerta so med drugim podprle invalidko Mojco Sagadin pri plačevanju stroškov fizioterapije. OŠ Ljudevita Pivka so pomagale pri nakupu terapevtskega stola za njihovo učenko. Že vrsto let v društvu podpirajo tudi projekt Mirno morje, v sklopu katerega peljejo otroke iz socialno šibkejših družin na morje. Poleg tega so še eno dekle podprle pri nadaljnjem šolanju in iskanju novih priložnosti v življenju, je ob najavi letošnjega koncerta še navedla Petrovičeva.

Sicer dobiva klub še donacije, financirajo se tudi s članarinami, ki jih običajno namenijo za eno ali dve štipendiji za talentirane mlade posameznike na področju znanosti, kulture in umetnosti ali na tehničnem področju. Na prihajajočem koncertu bodo tako poleg Ženskega pevskega zbora Lilith nastopili tudi kar trije njihovi štipendisti. "Uradno bomo podelile še štipendijo Tonji Šeruga, študentki medicine, ki je prvi dve leti študija zaključila v Beogradu, študij pa bo po vrnitvi v Slovenijo nadaljevala na medicinski fakulteti v Ljubljani," je pojasnila Petrovičeva.

V domačem okolju podpirajo različne projekte, ne le z zbiranjem in donacijami, temveč tudi s svojimi aktivnostmi in delom. Skušajo tudi ozaveščati o človekovih pravicah in pravicah žensk. Med drugim podpirajo organizacije predavanj o ozaveščanju družbe o družinskem nasilju, njegovem prepoznavanju in ukrepanju. "Pri teh projektih sodelujemo s centrom za socialno delo, ki nam pomaga doseči ljudi v našem okolju, ki so potrebni različne pomoči. Z nami je povezan tudi v projektu Varna hiša. Znano je, da smo sodelovale pri ustanovitvi prve varne hiše na Ptuju, in to ostaja tudi nekako zlata nit skozi zdaj že 22 let našega delovanja," je še dejala predsednica društva.

V preteklosti so pomagale tudi pri nakupu izjemno pomembnega aparata za mamografijo, zasadile mestni sadovnjak na desnem bregu Drave, poskrbele so za prvi ptujski pitnik na Vinarskem trgu, njihov največkrat fotografirani projekt pa je zagotovo postavitev danes že poznane turistične znamenitosti, ptujskega prstana, v sodelovanju s kidričevskim Talumom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta