Na izletu po rajski Vipavski dolini

Damijan Toplak Damijan Toplak
25.08.2024 05:00

Obisk ene najlepših slovenskih dolin nikogar ne pusti ravnodušnega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vipavska dolina vabi s svojo kulinariko in z naravnimi lepotami.
Damijan Toplak

Eno najlepših in najbolj občudovanih območij na Slovenskem je Vipavska dolina. Slednja vabi z odlično kulinariko, tako s pršuti in lokalnimi siri, priljubljena so njihova lokalna vina. Za plavanje, plovbo s kanuji ali supi pa postaja vse bolj priljubljena tudi reka Vipava - prvič, ker je dokaj umirjena reka, in drugič, ker ob njej ni industrije in je tudi dokaj čista. Splača se ustaviti tudi na turistični kmetiji Malovščevo v kraju Vitovlje, od koder izvira tudi znamenito vino Vitovska grganja. Na kmetiji Malovščevo, ki jo vodi Hana Garbari, so znani, da vso hrano pridelajo sami, njihova domača kulinarika in ambient v obliki dvorca pa sta znana daleč naokoli, ponujajo tudi prenočitve za do 36 oseb hkrati.

Goran Miškulin, direktor in lastnik podjetja Spintec iz Volčje Drage, kjer so eden največjih svetovnih proizvajalcev igralnih avtomatov.
Damijan Toplak

Na obrobju Vipavske doline, v kraju Volčja Draga, stoji tudi ena največjih tovarn z igralnimi avtomati, Spintec. Slovenska podjetja s tega področja so zelo cenjena po celem svetu, pove Goran Miškulin, direktor in lastnik Spinteca. Ob sami tovarni imajo tudi eminentno restavracijo Noe, ki stoji ob manjšem jezeru, in kjer ima Miškulin se določene širitvene načrte tudi na turističnem področju. Glede podjetja Spintec Miškulin še pove, da je v nasprotju s splošnim prepričanjem, največji kupec igralnih avtomatov kitajski Macao in ne ameriški Las Vegas.

Robert Kužnik je velik poznavalec slikarja Maksima Gasparija in njegovega rojstnega kraja Selšček.
Damijan Toplak

V kraju Selšček, na bližnjem Notranjskem, pa je Robert Kužnik, po poklicu inženir lesarstva, zadnja leta svojega strokovnega dela namenil proučevanju znanega slovenskega slikarja Maksima Gasparija, ki se je rodil leta 1883 v kraju Selšček nad Cerknico, pri starosti 97 let pa umrl v Ljubljani. Ker je Gasparija pot že pri dvanajstih vodila iz te pokrajine, v njegovih slikarskih motivih skoraj ni Notranjske, prevladujeta alpski svet in osrednji del Slovenije. Gaspari se je sicer redko vračal v rojstni Selšček, ker tam ni imel sorodnikov, so mu pa leta 2013 v Selščku, ki sodi v pokrajino Menišija, postavili spomenik. Ta kraj, kjer je le kakšnih 50 hiš, zaznamujejo tudi posebne hišne table, ko so hiše dobile svoja imena, četudi so se njeni prebivalci pisali drugače. V Ljubljani se je Gaspari, ki je služboval v Narodni galeriji in tam tudi hranijo večino njegovih del, družil z znamenitim arhitektom Jožetom Plečnikom. Kraj Selšček premore tudi lično urejeno Notranjsko hišo s furmansko gostilno, ki jo je v zadnjih letih dodobra obnovila in uredila Nataša Mele, tam pa popotnikom ponujajo tri sobe, ki so jih poimenovali Milka, Ana in Zora po družinskih prednicah.

Nataša Mele je v kraju Selšček obudila Notranjsko hišo.
Damijan Toplak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta