Namig za izlet: Odkrijte dragocenosti Ljubljanskega barja. Na voljo tudi novost Pot med jelšami

BEB
31.03.2024 04:00

Gre za novo, tri kilometre dolgo krožno pot, ki vodi po makadamskih in poljskih poteh med Mestnim parkom Rakova Jelša in Krajinskim parkom Ljubljansko barje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pot med jelšami je nova tematska pot na Ljubljanskem barju, ki ponuja veliko možnosti za raziskovanje.

Pot je primerna za sprehajalce in kolesarje. Obiskovalci se sprehodijo (ali kolesarijo) ob travnikih, njivah, mejicah, gozdu, osuševalnih jarkih - pa tudi mimo zaraščenih zemljišč. Ob tem se seznanijo z nekaterimi ogroženimi živalskimi vrstami, ki komajda kljubujejo človekovemu načinu življenja. Na interpretacijskih postajah (skupaj jih je osem, opremljene pa so s stojali za kolesa in klopmi) se tako podučijo o močvirski sklenici, edini slovenski avtohtoni želvi celinskih voda; o kačjem pastirju koščičnem škratcu, enem od petih vrst rodu škratcev, ki živijo v Sloveniji, pri čemer je njegova populacija največja prav na Barju; o hrošču puščavniku, največjem hrošču, ki živi v lesnem mulju dupel v Sloveniji; o hribskem urhu, majhni, žabi podobni dvoživki. Seznanijo se tudi o invazivnih vrstah na Ljubljanskem barju, o tem, kakšni travniki so najboljše zatočišče za številne živali in rastline, pa o prizadevanjih za ohranjanje ogroženih vrst.

Pot je za obisk primerna vse leto – podoba barja se spreminja skozi letne čase, pa tudi glede na sušnejša in mokra obdobja. Do prve postaje, kjer je zemljevid z orisano potjo, se je najbolje odpraviti s parkirišča P&R Barje, od koder je okoli deset minut hoje.

Pot med jelšami so uredili v okviru projekta PoLJUBA, katerega glavni namen sta bila obnovitev in ohranjanje mokrotnih habitatov na območju Ljubljanskega barja. Aktivnosti projekta so bile tako osredotočene na ohranjanje treh izginjajočih habitatnih tipov: travnikov s prevladujočo travo modro stožko, nižinskih ekstenzivnih gojenih travnikov in bazičnih nizkih barij ter izboljšanje stanja in varstvo ogroženih vrst, ki naseljujejo mokrotne habitate.

Na poti Krajinski park Ljubljansko barje izvajajo tudi vodenja. Klasična vodenja so dolga do tri ure in stanejo pet evrov na osebo, za družine, upokojence priznajo 20 odstotkov popusta. Če bi želeli pot opraviti s kolesom in nimate svojega, si ga lahko izposodite na P&R Barje. Sicer je na barju na voljo več poti za individualne ali vodene oglede. Na spletni strani zavoda je na voljo obrazec na prijavo na vodene oglede, več informacij tudi po telefonu 08 20 52 350 ali e-pošti info@ljubljanskobarje.si.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta