Namig za izlet: Po Šturmovi grabi na Sveti Duh na Ostrem Vrhu

Branka Bezjak Branka Bezjak
26.05.2024 04:00

Turistično društvo Selnica ob Dravi na cerkveni praznik tradicionalno vabi na pohod. Slikovito pot je sicer mogoče opraviti kadarkoli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri Virtičevem mlinu člani TD Selnica ob Dravi poskrbijo za okrepčilo.
Branka Bezjak

Več kot 20 let že Turistično društvo Selnica ob Dravi na binkošte oziroma praznik svetega Duha vabi na pohod po Šturmovi grabi ter potem naprej do vrha na Sveti Duh na Ostrem Vrhu. Pohodniki se sicer sami podajo v slikovito sotesko ob potoku, člani društva ne zbirajo prijav za udeležbo, poskrbijo pa za okrepčilo - za začetek, še pred startom, ko se pri naselju Vurmat skrene z glavne ceste Maribor-Dravograd. Potem pa še malo pod vrhom pri nekdanjem Virtičevem mlinu, kjer se je na lepi jasi ob hiši mogoče odpočiti ter ponovno okrepčati z dobrotami. "Vse je domače, zaseka, salame lokalnih kmetov, nekaj tudi same spečemo. Veseli smo, da se ljudje tako odzovejo," je bila zadovoljna predsednica TD Selnica ob Dravi Ivanka Frešer.

Marjana Marinič, Franc Gjerjek, Ksenija Fartek pohodniki z Goričkega
Branka Bezjak

In druščine pohodnikov so bile resnično številčne. Pridejo ne le domačini, ampak tudi iz bolj oddaljenih krajev. "Šest dni v tednu delamo, ob nedeljah pa gremo na pohode. Tukaj še nismo bili in pot je res čudovita," je povedala Marjana Marinič, ki je bila del trojice pohodnikov z Goričkega. "Smo člani Planinskega društva Tromeja in se redno udeležujemo pohodov društva, pa še sami hodimo kot skupina Kokotova banda. Res je lepo tukaj, nismo pričakovali kaj takšnega," je povedala Ksenija Fartek, ob njiju je hodil še Franc Gjergik.

Mlinsko kolo nekdanjega Virtičevega mlina ob stavbi je sicer videti obnovljeno, a že zdavnaj več ne opravlja svoje funkcije. "Sedanja lastnika postopoma obnavljata stavbo in podpirata našo dejavnost," je še dodala Frešerjeva. Vsaj za zdaj se torej ni bati, da bi lastniki zaprli prehod.

Pot vodi po slikoviti soteski, ki jo je skrojil potok.
Branka Bezjak

Pri mlinu se pot odpre, pred tem pa vodi v soteski ob precej deročem potoku, v katerega se stekajo številni izvirčki z leve in desne smeri. Ker je na določenih mestih pot mokra in vodi preko kamnov, je potrebne nekaj previdnosti, da ne zdrsneš v vodo. A na teh delih je nameščena tudi vrv. Sicer pot ni zahtevna, počasi in zlagoma se vzpenja ter vodi preko treh lesenih mostičkov. Je tudi dobro označena.

Na pot se torej lahko podate kadarkoli. Toda za binkošte je na vrhu prav posebno vzdušje. Ni polna le cerkev, posvečena svetemu Duhu, ampak celoten kraj, ki leži na meji z Avstrijo. Ta dan namreč pridejo prodajalci, kramarji od vsepovsod, med obiskovalci pa je skorajda več nemško govorečih. Resnično posebna izkušnja, ko kot pohodnik prideš iz hladu soteske v ta prodajni direndaj. Verniki in tisti, ki bodo torej želeli kaj posebnega kupiti ali pa se samo družiti, pridejo na ta dan, sicer pa je ta izletniška točka druge dni veliko bolj mirna in spokojna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta