Selnica ob Dravi: Nagradili vzorno urejeno okolico. Kdo so dobitniki plaket in zahval?

BEB
14.04.2024 05:30

Turistično društvo Selnica ob Dravi je znova izreklo priznanje in zahvalo občanom, ki skrbijo za svojo okolico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsi nagrajenci s podeljevalci, organizatorji akcije
Foto Anka

V Hramu kulture Arnolda Tovornika je Turistično društvo Selnica ob Dravi na tradicionalni prireditvi Zlata vrtnica že 26. leto v sodelovanju s Hortikulturnim društvom Maribor podelilo nagrade za lepo urejeno okolico. Letos so podelili 18 pohval in eno plaketo, vsem nagrajencem je organizator podaril še sadiko stare sorte jablane, prejemniku plakete še knjigo Grad Viltuš, ki so jo izdali pred nekaj leti.

zlata vrtnica selnica ob Dravi Foto Anka
Foto Anka

Plaketo zlata vrtnica je prejela večgeneracijska hiša družine Pušnik, ki je ob regionalni cesti Dravograd-Maribor, na Spodnjem Slemenu. Podelila sta jo predsednik Hortikulturnega društva Maribor Borut Ambrožič in Ivanka Frešer, predsednica TD Selnica ob Dravi. V poletnih mesecih pogled s ceste pritegne balkon s cvetjem. Pred hišo obiskovalce pozdravijo lep ribnik, gredice z različnimi zasaditvami trajnic, sadno drevje, vinska trta in sivka. Vse našteto obdaja lepo vzdrževana zelenica. Pod hišo je velik in lepo vzdrževan zelenjavni vrt. Redno urejajo in vzdržujejo travnati rob za njihovo ograjo in živo mejo, ki meji na regionalno cesto, so v komisiji še pohvalili njihov trud in vzorno urejeno okolje, ki ima prav tako že tradicijo. Dru​žina Pušnik je bila nagrajena že v letih 2001, 2003, 2010 in 2019.

Pohvale zlata vrtnica so tokrat prejeli: družina Vujanovič, okolica novogradnje družine Hren ter okolica hiše Majde in Roberta Vizjaka v Ravni ulici. Med nagrajenci sta tudi družini Mandl - Očko in Lešnik - Štruc iz ulice Ob gozdu, prav tako mlada družina Vuta in dom zakoncev Sonje in Marjana Urbančiča v naselju Fala. Komisijo je prepričala tudi okolica hiše družine Možič s Fale, tik ob cesti, ki vodi v Ranhof, ter urejenost doma mlade družine Maučnik iz naselja Fala. Na Zgornjem Boču sta lepo urejeni domovanji Jožice in Petra Čeha ter družine Strmšnik - Vezovnik, v ulici Ob gozdu dom Danija in Olge Kajzer, v naselju Črešnjevec ob Dravi pa hiša družine Kraner. Pohvalo je prejela tudi družina Podkrižnik z Janževe Gore, prav tako okolica hiše družine Vodan - Karner iz Široke ulice ter gostilna Bernarda v središču Selnice ob Dravi. V Belingerjevi ulici stoji lepo urejen dom družine Hanžekovič, na Selniški cesti pa prav tako nagrajena okolica doma Dušanke Vrenčur.

Podelitev je spremljala lepa prireditev, ki jo je povezovala Darinka Čobec, z raznolikim kulturnim programom, ki so ga oblikovali otroci iz selniškega vrtca, ki so zaplesali in zapeli, tamburaši KUD Svoboda Bistrica ob Dravi, vokalna skupina Florentine, Maja Perkuš (trobenta), Gradiški harmonikaši in pianistka Tinkara Frešer. Da z urejenostjo svoje okolice prispeva vsak k tudi lepši urejenosti krajan in tudi bolj prijetnemu bivanju v njem, zmeraj poudarja Ivanka Frešer, ki je imela govor tudi na prireditvi. Zbrane je nagovorila tudi podžupanja občine Selnica ob Dravi Mojca Gregorič.

Borut Ambrožič, kraljica jabolk, predstavnik družine Pušnik in Ivanka Frešer
Foto Anka

Na prireditvi so se zahvalili še donatorju, podjetju Atea Group iz Selnice ob Dravi, ki je društvu lani pomagalo z donacijo, da so lažje izvajali prireditve in delovne akcije. Lani je to podjetje prejelo tudi pohvalo - zlato vrtnico za vzorno urejeno okolico. In kako poteka ocenjevanje. Pred leti, ko je selniško turistično društvo vodil že pokojni Rajnhold Vavra, so se dogovorili, da za ocenjevanje okolja imenujejo svojo hortikulturno komisijo, ki je prevozila vse kotičke razvejene občine. Pred tem je terensko delo opravljala zgolj komisija Hortikulturnega društva Maribor. Še sedaj ocenjevanje poteka tako, da komisija domačega turističnega društva najprej preveri teren in predlaga kandidate za priznanja, nato jih potrdi komisija mariborskega hortikulturnega društva.

V TD Selnica ob Dravi tudi sami skrbijo za lepo okolje v občini. Redno vzdržujejo okolico gradu Viltuš, kjer so že zasadili tudi rože v parku pod gradom. Pa tudi v središču Selnice zasadijo korita, da je kraj prijetno urejen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta