Napovedujejo zanimiv vinarski dogodek: Vinarji devetih držav se bodo predstavili z modro frankinjo

Darja Lukman Žunec
28.02.2024 06:00

Vinar Miro Munda je pobudnik večdnevnega vinarskega dogodka, ki bo pospremljen tudi z delavnicami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miro Munda, vinar s Koga, ima zmeraj kakšno novo zamisel, kako pritegniti goste v tamkajšnje vinorodne konce.  
Darja Lukman Žunec

Znani vinar s Koga Miro Munda z vinarstvom MiroVino, ki se je odločil skupaj z ostalimi kogovskimi vinogradniki in vinarji ter turističnimi delavci poživiti vinsko-kulinarično in turistično ponudbo v tem delu Jeruzalemsko-ormoških goric, pripravlja novo zanimivo vinarsko prireditev. Naslovil jo je MiroVino-Roka Winery.

Prireditev bo v Košarkini hiši, podeželski vili, ki so jo na Kogu skrbno obnovili in jo namenili za turistične oglede zbirk, kulturne in družabne dogodke v kraju. Večdnevna prireditev MiroVino bo od 2. do 4. marca. Na delavnicah in pokušnjah bo sodelovalo 50 vzorcev modre frankinje. Vinarji, ki so jih donegovali, pa prihajajo iz devetih držav.

Miro Munda, ki je zasnoval in bo tudi vodil to prireditev ter zanimive delavnice z udeležbo mednarodno priznanih strokovnjakov in vinarjev, še napoveduje: "Delavnice bodo vsak dan ob 11. uri. Na vsaki od njih bomo pokusili 25 vzorcev in v sproščenem vzdušju izmenjali mnenja o njih. Za sodelovanje na teh delavnicah je treba udeležbo pred dogodkom rezervirati, kar je mogoče na moj naslov mirovino1@gmail.com." Poleg omenjenih delavnic bodo te dni v Košarkini hiši tudi pokušnja vin za širšo javnost in obiskovalce, ob katerih bodo postregli tudi malice z značilnimi izdelki iz lokalnega okolja. Pokušnje bodo vsak dan od 14.30 do 17. ure. Na njih pa bo mogoče vodeno spoznati vseh 50 vzorcev vin sorte modra frankinja sodelujočih vinarjev.

Vinarstvo ima pri MiroVinu že 150-letno tradicijo, saj se je z vinom ukvarjal že njegov prapradedek Tomas Borko.
Osebni arhiv

Spomnimo, da je bil Munda že lani idejni vodja prvega festivala Kog Vin ter uspel združiti kar trinajst vinarjev. Pred tem so vinogradniki in vinarji z območja Jeruzalemsko-Ormoških goric pogrešali tovrstne kakovostno organizirane prireditve v celotni destinaciji. Naposled so se vinarji povezali in za festival izbrali datum, da so se povezali še čez mejo s podobno prireditvijo - Urbanovo fest v sosednji hrvaški občini Štrigova. Poleg svojega vinarstva Vina Munda še Hlebec, Vina Roka by Liam & Sinead Cabot, Vino Plemenič, vinska klet Miklin, Vinogradništvo Zadravec, Svet penin, Pra-VINO, Püklavec, Vinogradništvo Lukman ter kleti Herga, Verus in Puklavec Family Wines. Dogodek je bil prav tako v Košarkini hiši na Kogu, v šolski telovadnici je bila vodena degustacija oziroma Master Class.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta