Dobrote slovenskih kmetij: Ko prideš iz užitka

Hojka Berlič Hojka Berlič
19.05.2017 16:46

Najvišje priznanje, znak kakovosti, je letos prejelo 88 kmetij. To je cenovno ugodna in prepoznavna blagovna znamka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ptujčana Irena in Milan Fijon sta bila med tistimi, ki so si državno razstavo dobrot ogledali že včeraj dopoldne. In dvorišča minoritskega samostana, kot večina obiskovalcev, nista zapustila praznih rok. "Ko prideš sem notri, rečeš samo vau. Prideva iz čistega užitka, saj veva, da je domače in sveže. Če dobi nagrado, je zagotovo dobro," je povedala gospa Irena, ki je izbrala slanike, mož pa se je odločil za domače klobase.
Znak kakovosti Dobrot slovenskih kmetij je najvišja nagrada, ki jo prejmejo kmetije, ki so tri leta zapored prejele zlato priznanje za določen izdelek. Med njimi je tudi kmetija Darinke Čuček, ki sicer priznanja vseh barv pridno nabira že vse od prve razstave pred 28 leti. Začelo se je z bučnim oljem in mesom iz tunke, letos je že drugi znak kakovosti dobila za orehove rogljičke. Njena stojnica se šibi od različnih potic, pirinih keksov, koroških kruhkov, linških oči in še vrste drugega peciva. "Kupci se name obrnejo prav zaradi znamke. Ko razstava zvečer zapre vrata, grem peč za naslednji dan," pravi. Izdelke pod blagovno znamko Dobrote slovenskih kmetij pa prodaja tudi doma in v trgovskih centrih.

Dobra in poceni promocija

Da je to prepoznavna in priljubljena blagovna znamka, je prepričan tudi predsednik organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič: "Naša blagovna znamka je pravzaprav eden najcenejših načinov promocije za slovenske kmete. Vse druge označbe so povezane s certificiranjem in precej visokimi stroški. Kmetije opremimo z nalepkami, omogočimo jim, da si oznako vgradijo v celostno podobo." Vsekakor pa je velik dosežek, če kmetje na tem ocenjevanju dobijo priznanje ne glede na barvo, dodaja Pribožič.

Potrditev strokovnega dela

Znak kakovosti pa je letos prejel tudi sauvignon Biotehniške šole Ptuj, ki se sicer tudi predstavlja na razstavi, vsako leto pa ima ob razstavi tudi dneve odprtih vrat. Kot pravi ravnatelj Marjan Horvat, so ponosni, saj je konkurenca tako ljubiteljskih vinarjev kot profesionalcev sorazmerno močna: "Kot šola sprejemamo tako nagrado verjetno nekoliko drugače. Predvsem kot potrditev strokovnega dela, tako vodenja dijakov kot strokovnega dela samih kolegov in kolegic." Njihov sauvignon je bil sicer lani tudi na vinskem festivalu Salon Sauvignon ocenjen kot najbolj všečno vino, ob boku novozelandskega sauvignona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta