Obiskali smo VDC Polž Maribor: Kako so se poistovetili z Maistrom in nam tudi zapeli

Branka Bezjak
21.04.2024 04:00

Z dogodki se letu generala Rudolfa Maistra posvečajo tudi v mariborski enoti VDC Polž. Posebnost je gotovo posebna bralna značka. Kaj vse so že prebrali, spoznali o generalu Rudolfu Maistru, so nam predstavili uporabniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Del uporabnikov VDC Polž Maribor z mentoricami, ki se skupaj posvečajo Rudolfu Maistru. 
Sašo Bizjak

V mariborski enoti Varstveno delovnega centra Polž Maribor, kjer skrbijo, da uporabniki, to so odrasle osebe z motnjo v duševnem razvoju, kakovostno preživljajo prosti čas, so delovno aktivni in razvijajo samostojnost, so mentorice skupin pripravile raznolik program, razne aktivnosti v spomin na generala Rudolfa Maistra. Pohode, ustvarjalne urice na temo Maistra. "Vsako leto pripravimo aktivnosti na določeno temo, letos se priključujemo Maistrovemu letu," je povedala vodja enote Maribor Tanja Berlot. Posebnost pa je gotovo Maistrova bralna značka, v katero se vključujejo uporabniki več skupin. Začeli so brati marca, do decembra naj bi prebrali vsaj tri knjige s seznama.

Veliko delo pri tem je opravila bibliotekarka, potujoča knjižničarka Ksenija Trs, ki je pripravila nabor knjig različnih zahtevnosti in tematik, da so lahko vključeni tako tisti, ki samostojno berejo, kakor tisti, ki pri tem potrebujejo pomoč. Ne berejo samo Maistrovih del, temveč tudi njegove sodobnike. Na voljo so kartonke, romani, pesmi. "Preverila je tudi, koliko je dostopnih teh knjig, vse to le v par dneh, priskrbela dodatne izvode knjige Junak," je še izpostavila Nevenka Krajnc, mentorica bralne značke, delovna inštruktorica. "Tudi matični delavci so z veseljem to sprejeli. Saj se je že prej bralo, zdaj smo dali določene okvirje, na koncu bodo dobili tudi priznanje, izdelali bomo tudi poseben žig. Veliko uporabnikom pomeni tudi, da so vključeni v aktivnosti zunaj Polža, zdaj so bili ob proslavi Maistru v čast tudi omenjeni in so bili resnično veseli," je še pojasnila Krajnčeva.

V varstveni delavnici so nam srčno zapeli. 
Sašo Bizjak

"Začeli smo s Plečnikovim letom, lani smo imeli Ivana Tavčarja, letos smo zagrabili z Maistrom, ker je rojak, ki je živel v Mariboru, zaznamoval tudi njegovo zgodovino. Morda je premalo v družbi domoljubja, domovinske vzgoje, on pa je prava oseba za to. Tudi uporabniki se boljše poistovetijo z njim, jim je bolj blizu, kakor jim je bil denimo Plečnik. V naši skupini že beremo, ogledali smo si vse spomenike v Mariboru, zelo smo uživali v Maistrovi knjižnici v okviru Univerzitetne knjižnice Maribor. Tudi sama se počutim nagovorjeno, ker je bil tudi moj stari oče Maistrov borec. Željo imamo še, da bi šli v Zavrh, kdor zmore tudi na obnovljen Maistrov stolp - in še druge aktivnosti imamo v načrtu," je še razložila Mateja Bukvič, ki ima od kooperacijskih delavnic.

V prostorih njihove matične skupine so fotografije z lokacij, ki so jih že obiskali, tudi razstavili. Uporabniki so nam ob našem obisku tudi pokazali, kako se spoznavajo z Maistrom. Borut Rosenfeld si je za to priložnost narisal značilne brke, v žep dal šopek treh rožic, Filip Srebre je imel velike brke iz lesa, ki so jih izdelali v posebni delavnici. Ester Finžgar in Jure Kobar sta prebrala odlomek iz Maistrovih del. Drugi so povedali, kaj vse že vedo o Maistru, kje in kdaj je bil rojen ipd. Marko Goltes je povedal, da z glasnim branjem trenirajo možgane in bogatijo besedni zaklad.

V šiviljski delavnici spretno izdelujejo čudovite izdelke.  
Sašo Bizjak

Tudi pohode, ki jih sicer izvajajo, so in še bodo povezali z Maistrom, pa je pojasnila Lidija Škrabel, ki jih vodi. Dodajmo še, da je na sploh obisk katere od enot Polža resnično posebno doživetje, ki posameznika napolni s posebnimi občutki. Toliko pristnosti, veselja dajejo uporabniki, posebno ganljivo pa je bilo ob našem tokratnem obisku mariborske enote, ko nam je skupina na pobudo Vasje Puharja še zapela. Z veseljem so uporabniki razkazali še šiviljsko delavnico ter razložili, kaj vse delajo. Koliko lepih, praktičnih, skrbno narejenih izdelkov naredijo, je videti in tudi na prodaj že v sprejemni avli. Ko ne veste, kaj bi kupili morda za kakšno darilo, pomislite na njihovo prodajalnico. S tem boste dali lepe občutke tudi ustvarjalcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta