Prenovljeni prostori VDC Polž Ruše: Boljši pogoji za uporabnike in zaposlene

Branka Bezjak Branka Bezjak
01.05.2023 05:05

Najmanjša enota Varstveno-delovnega centra (VDC) Polž Maribor je sedaj v celoti prenovljena. V njihove programe se dnevno vključuje 16 uporabnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktorica Jasmina Breznik na odprtju prenovljenih prostorov enote Ruše 
Vdc Polž Maribor

Uporabniki in zaposleni Varstveno-delovnega centra (VDC) Polž Maribor, enote v Rušah, so veseli v celoti prenovljenih prostorov, ki so jih namenu slavnostno predali minuli petek. S tem so zagotovili boljše pogoje za delo, druženje in vse ostale dejavnosti, ki jih izvajajo. "Ta enota prihodnje leto praznuje dvajset let delovanja, zato smo še toliko bolj zadovoljni, saj je odprtje prenovljenih prostorov tudi lep vstop v proslavitev tega jubileja," je povedala direktorica VDC Polž Maribor Jasmina Breznik.

Objekt, v katerem deluje ruška enota, je v lasti Gimnazije in srednje šole za kemijo in farmacijo Ruše, zato so kot lastnik tudi prenovili stavbno pohištvo, za preostalo so poskrbeli sami v skupni vrednosti 90 tisoč evrov. Tako imajo poslej novo kuhinjo, prenovljene sanitarije, nov je prostor za sprostitev, prenovljene so garderobe, nov je nadstrešek pri vhodu. Na ustvarjanje, šivanje, vsakdanja opravila, druženje prihaja 16 uporabnikov, kmalu se jim bo pridružil še eden. So iz občin Ruše, Selnica ob Dravi in Lovrenc na Pohorju. Z lokalno skupnostjo v Rušah dobro sodelujejo, med prenovo so pet mesecev gostovali v Zavodu Rast, kjer so spletli posebne vezi, se vključevali v njihove aktivnosti. Prav tako sodelujejo z osnovno šolo, pa gimnazijo, s katero tudi skupaj urejajo vrtičke.

Za uporabnike in zaposlene VCD Polž je bil minuli petek poseben dan.
Vdc Polž

V ruški enoti, ki jo vodi Nataša Hiter Ravnjak, bi bilo prostora še za dva uporabnika (vključijo se lahko polnoletne osebe). Na dolgi rok sicer že razmišljajo o razširitvi, dozidavi, a za zdaj glede na povpraševanje prostori zadostujejo. "Je pa posebnost v Rušah ta, da sta med uporabniki dva na invalidskih vozičkih in en slep, kar terja dodatno pomoč zaposlenih, ki jih je skupno 4,5 redno zaposlenega in še sodelavci, ki so tam preko programa javnih del. Potrebe uporabnikov torej prav tako vplivajo na možnost vključevanja v posamezno enoto," še razlaga Breznikova.

VDC Polž Maribor letos praznuje 30 let delovanja. Ob tej priložnosti so zastavili tudi načrt prenove drugih enot. Po besedah direktorice Breznikove že pripravljajo načrte za prenovo enote v Lenartu, ki bo na vrsti naslednja, a tudi obsežnejša oziroma večji finančni zalogaj, ker so prostori večji. Po sedanjih ocenah bo vrednost prenove okoli pol milijona evrov. Osrednja prireditev ob jubileju bo v oktobru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta