Pel bo svojo klopotčevo pesem

Franc Bratkovič
25.08.2024 06:00

Ob potomki Stare trte z mariborskega Lenta že 23. postavili klopotec pred gasilskim domom v Cerkvenjaku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Cerkvenjaku so postavili klopotec.
Franc Bratkovič

Postavljanje klopotca v vinograde je v naših krajih stara tradicija. Kot pričajo viri, seže tja v 18. stoletje. In ta tradicija gotovo še ne bo izumrla. Postavljanje klopotca so v svoje programe dejavnosti vzela tudi društva vinogradnikov. Izjema ni niti Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak, ki je pred gasilskim domom v soseščini Johanezove trte, potomke iz mariborskega Lenta, klopotec že 23. postavilo 9. avgusta zvečer, dan pred godom sv. Lovrenca.

Obiskovalce so nagovorili Marko Breznik, predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak, cerkvenjaški župan Marjan Žmavc, ki je tudi gospodar trte ter tudi sam vinogradnik, in aktualna 7. cerkvenjaška vinska kraljica Patricija Peklar. Še pred postavijo klopotca so le-tega pregledali, pri čemer je sodeloval tudi njegov, danes 87-letni izdelovalec Franc Čeh. Zatem pa so ga s pomočjo "žvapel" postavili na njegovo vsakoletno mesto, kjer bo ob vetrovnem vremenu pel svojo klopotčevo pesem. Poznavalci povedo, da je glas klopotca odvisen od tega, iz kakšnega lesa je deska, po kateri udarjajo "macleki". Najlepši glas naj bi dajala kostanjev in češnjev les.

Kot običajno je po postavitvi sledila pogostitev, ki so jo pripravili člani društva vinogradnikov in članice društva kmečkih žena in deklet iz Cerkvenjaka. Ob rujni cerkvenjaški vinski kapljici, prigrizku in melodijah harmonike izpod prstov harmonikarja in predsednika vinogradnikov Marka Breznika dobre volje ni manjkalo.

Naši predniki so klopotce postavljali v času od Jakobovega in Aninega, ki godujeta 25. in 26. julija, in so zanju rekli, da sta prva jesenšaka, pa do Lovrenčevega, ki goduje 10. avgusta. To pa ni bil prijazen čas za viničarje, saj je njihov gospodar sporočil, ali viničar še lahko ostane v viničariji ali bo s svojo revno družino moral iskati novega gospodarja. Te dni lahko v Slovenskih goricah opazimo številne klopotce, ki so jih postavila društva vinogradnikov ali vinogradniki sami. Tudi čas trgatve se približuje in ta bo letos še prej, kot je bila zadnja leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta