Recitacijska skupina Vedrina se je s posebnim dogodkom počastila spominu na Rudolfa Maistra

KH
23.05.2024 02:00

Letošnje leto je posvečeno 150. obletnici rojstva in 90. obletnici smrti generala Rudolfa Maistra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nastopajoči na recitalu
Gorazd Krajnc

Spomnila se ga je tudi Recitacijska skupina sekcije Vedrina KD Studenci – Maribor z recitalom Rudolf Maister – general in poet. Izvajali so ga v okviru tednov ljubiteljske kulture 13. maja v prostoru društva Toti DCA na Studencih. Krasila ga je majhna razstava lesenih rezbarskih reliefov Ivana Komela, člana Kiparske sekcije društva. Med njimi je upodobljen tudi general Maister. Navzoče je pozdravil predsednik društva Marjan Holc.

Recital, ki ga je pripravila Jana Hartman Krajnc, se začne in konča z Maistrovim kipom pred Prvo gimnazijo v Mariboru, s katerim je kiparka Vlasta Zorko prikazala ponosnega generala, ki z odločno kretnjo vleče iz nožnice svoj meč. Nato so v recitalu zajeli Maistrovo življenje, s poudarkom na dogodkih v oktobru in novembru leta 1918, ko je Maister postal prvi general slovenske vojske in ko je v noči 23. novembra s 4000 zvestimi vojaki brez žrtev razorožil avstrijsko zeleno gardo ter osvobodil Maribor. Vsa ta Maistrova junaška dejanja povezujejo njegove pesmi, ki jih je izdal v dveh knjigah Poezije in Kitica mojih. Ene so nežne ljubezenske ali navezane na domačo pokrajino, druge izražajo žalost o kruti véliki vojni, o mrtvih tovariših, o bolečini nad izgubljenim Korotanom in Primorsko, tretje pa ponos generala, ki ukazuje svojim vojakom, da gredo v boj za osvoboditev krajev, ki so bili nekoč slovenski. Recital so izvajali: Vesna Dolenc, Jana Hartman Krajnc, Vincenc Holc, Zdenka Kodrič, Stanislava Ogrizek, Peter V. Plavčak, Ivana Rečnik, Ksenija Šešerko in Danica Zlatar. Bil je zanimiv in razgiban, saj so izvajalci zapeli tudi pesem, ki je Maistrove borce družila v bojnih vrstah.

Zaključne besede je podala predsednica KD Studenci – Maribor Rozika Ogorevc. Kljub slabemu vremenu - ves čas je deževalo, se je nabralo kar nekaj obiskovalcev, na koncu pa so se družili ob zakuski. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta