Regijsko tekmovanje First Lego Liga na Ptuju: Mladi blesteli v raziskovanju in robotiki

Hojka Berlič Hojka Berlič
02.02.2024 05:30

Na ptujski Osnovni šoli Breg so gostili regijsko tekmovanje First Lego Liga Mojstrovina, na katerem se je pomerilo šestnajst ekip.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S programom FLL navdušujejo otroke in mlade za učenje in raziskovanje.
OŠ Breg

Nedavno so na ptujski OŠ Breg gostili regijsko tekmovanje First Lego Liga (FLL) Mojstrovina. Na dogodku se je pomerilo 16 ekip. "Program FLL predstavlja učiteljem, profesorjem in odraslim učinkovito orodje, s katerim navdušujejo otroke in mlade za učenje, raziskovanje, jim približuje poklice STEM, uči prepoznavanje in reševanje problemov, spodbuja ustvarjalnost, sodelovanje, deljenje znanj, podjetnost, kritično razmišljanje - veščine, ki jih bodo naši otroci potrebovali v življenju in na poklicni poti," so o tekmovanju zapisali v vabilu na dogodek.

Sestavijo in sprogramirajo robota

Za organizacijo, izvajanje in financiranje programa in dogodkov FLL v Sloveniji skrbi in je odgovoren Zavod Super glavce, osnova programa pa sta raziskovanje in robotika, s katerimi udeleženci usvajajo veščine za 21. stoletje.

Kot pojasnjujejo, kombinacija nalog učence spodbuja, da kompleksne naloge rešujejo na ustvarjalen način, pri čemer uporabljajo robotska orodja iz programa Lego Education: "Orodja so zasnovana tako, da omogočajo enostaven prenos ideje v končni izdelek, čeprav morajo mladi pri tem izdelati tako strojno kot programsko opremo, torej sestaviti in sprogramirati robota. Celoten program in tekmovanja so zastavljeni tako, da imajo udeleženci priložnost izkusiti in spoznati vse korake resničnega procesa razvoja izdelka, bodisi fizičnega bodisi kot storitve: reševanje problema v omejenem časovnem območju, z nezadostnimi sredstvi in neznanimi konkurenti. FLL je tako mikrokozmos resničnega poslovnega življenja v vseh njegovih pogledih."

Vsako leto nova tema

Skupina strokovnjakov vsako leto izbere novo temo, enega od aktualnih globalnih izzivov. V tej sezoni je izziv, kako si lahko pomagamo s tehnologijo in umetnostjo, da bi pritegnili druge ali še povečali njihovo zanimanje za tisto, kar radi počnemo. Najboljše ekipe z regijskih tekmovanj se bodo uvrstile na odprto državno prvenstvo - finale regije Adria, ki bo 16. marca v Puconcih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta