Slovenska Bistrica: Občani štirih občin pijejo neustrezno vodo. Kdaj začetek obnove vodohranov?

Natalija Sinkovič
10.03.2024 03:35

V vodonosnikih Šikole in Velenik so ugotovili presežne vrednosti mangana in železa. Gre za del vodovodnega sistema Slovenska Bistrica - Šikole, ki ga tvorijo štirje vodohrani s skupno osmimi črpališči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodohran Velenik s črpališčem
Komunala Slovenska Bistrica

Iz vrtin Velenik se z vodo oskrbuje Slovenska Bistrica z okolico, iz vrtin Šikole pa poleg občine Slovenska Bistrica še občini Rače - Fram in Kidričevo. "Po monitoringu in notranjem nadzoru pitne vode iz vrtin je bilo ugotovljeno, da kakovost vode ni ustrezna. Presežene vrednosti predstavljajo tveganje za zdravje ljudi in zato so ukrepi nujni. Železo in mangan povzročata tudi obloge na vodovodnem sistemu in s tem njegovo hitrejšo dotrajanost. Zato je predvidena nujna sanacija, ki bo omogočila zmanjševanje zelo visokih vsebnosti železa in mangana ter izboljšanje procesov za zagotavljanje varnosti pitne vode," je na seji občinskega sveta pojasnila vodja oddelka za okolje in prostor pri Občini Slovenska Bistrica Janja Mlaker.

Na seji občinskega sveta so predstavili tudi dokument identifikacije investicijskega projekta za obnovo vodohranov. Investicija je ocenjena na dobrih 1,63 milijona evrov. Letos je predvidena izdelava projektne dokumentacije, zaključek investicije pa je predviden do konca leta 2025. Stroški investicije se bodo delili glede na porabljeno količino vode. Občina Rače - Fram naj bi prispevala dobrih deset odstotkov, Občina Kidričevo dobrih enajst, Slovenska Bistrica 76,45 odstotka in še dober odstotek in pol Občina Makole. Sredstva za sofinanciranje potrebne investicije bo Občina Slovenska Bistrica poskušala pridobiti tudi iz programa evropske kohezijske politike 2021-2027. Do konca septembra načrtujejo pridobiti gradbeno dovoljenje, dela naj bi se začela v začetku oktobra 2024. Končana naj bi bila predvidoma konec prihodnjega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta