Uspešna podjetnika iz Miklavža opozarjata, da ne smeš zaspati na lovorikah

Damijan Toplak Damijan Toplak
22.08.2024 05:00

Podjetje Moto-Nautika letos slavi 20 let uspešnega delovanja. V prihodnje želijo odpreti poslovalnice še na tujih trgih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Miklavško podjetje Moto-Nautika letos proslavlja 20 let delovanja. Vodita ga Zoran Resnik, ki je tudi lastnik podjetja, in njegova žena Lea Pučko Resnik, ki bo ravno v teh dneh rodila deklico; Resnikova imata tudi 20-mesečna dvojčka - deklico in fantka. Jubilej podjetja bi pri Moto-Nautiki praznovali že aprila, a jim je celovita obnova Ptujske ceste v Miklavžu nekoliko prekrižala načrte in slovesnost ob dveh desetletjih delovanja je bila nato junija. Prve podjetniške korake je Zoran naredil v družinski garaži v Framu, od koder prihaja, medtem ko zakonca Resnik zdaj živita v Rogozi. Zoran Resnik je kupil zemljišče v Miklavžu in tam je leta 2004 začelo rasti sprva malo podjetje. Štiri leta kasneje je bil na istem mestu postavljen že 1000 kvadratnih metrov velik razstavni salon za opremo, pa tudi motorna kolesa in servisna delavnica, leta 2018 je sledilo odprtje še večjega (3000 kvadratnih metrov) in sodobnejšega razstavnega salona in distribucijskega centra.

Zoran Resnik se spominja, da je bil star šele kakšnih osem let, ko je sosedom in znancem začel popravljati kolesa in mopede. "Zanimalo me je vse, kar je dišalo po bencinu," pove Resnik. Izučil se je za avtomehanika, šolal se je tudi pri motokrosistu Sašu Kraglju iz Radizela, pri nemškem podjetju Zupin Moto-sport, delal je v Miamiju na Floridi pri podjetju RIVA Racing, pa pri japonskih Yamahi BRP in Kawasakiju, dodatno se je izobraževal v kanadskem Torontu. Ko je s pomočjo staršev kupil parcelo s staro hišo v Miklavžu, je bil danes 43-letni Zoran Resnik star le 22 let. Kasneje je tam v desetih letih dokupil še več parcel, postavil je tudi manjši in nato še večji in sodobnejši razstavni salon z distribucijskim centrom in sodobnim servisom. Prelomno pa je bilo leto 2007, ko je vzpostavil sodelovanje z japonsko Yamaho, kasneje še s pomembnima in uveljavljenima navtičnima podjetjema Grand in Ranieri International, pa z ZAR Formenti, Sessa Marine.

Andrej Petelinšek

Za vse omenjene blagovne znamke so zastopniki za celotno območje držav nekdanje Jugoslavije in za Albanijo. Zakonca Resnik povesta, da mnogi mislijo, da pri njih ponujajo zgolj navtični program, kar pa ni res, saj so v njihovem asortimanu tudi motorji in kompletna oprema zanje, od letos pa še električna kolesa.

Njihove stranke prihajajo v Miklavž praktično iz vse Slovenije, ogromno jih je tudi iz tujine. "Naše stranke so zahtevne, kar je tudi prav. Največkrat si želijo urediti vse na enem mestu, ker sami nimajo toliko časa, ter nam zaupajo registracijo in druge tehnične zadeve s plovilom ali z motornim kolesom. Letno prodamo okrog 130 plovil, največ do dolžine desetih metrov, in pa približno 250 motornih koles. S tekočim poslovanjem smo zadovoljni, saj iz leta v leto zvišamo prihodke," povesta Resnikova in še dodata, da imajo 15 redno zaposlenih, s študenti in praktikanti pa jih je osemnajst. Največ iščejo serviserje, saj ponujajo tudi servis plovil in drugih vozil, pa mehanike, od vsega pa je najbolj pomembno, da njihove (potencialne) zaposlene veseli delo na tem področju, po možnosti jim je tudi hobi ali so ljubitelji motorjev, plovil in drugih motornih vozil. Že med šolanjem dijakom ponujajo praktično usposabljanje pri njih. Veliko dajo na zadovoljstvo strank in tudi svojih zaposlenih, saj vedo, da lahko le zadovoljni kupci in zadovoljni zaposleni pripomorejo k uspehu podjetja.

Lea Pučko Resnik in Zoran Resnik
Andrej Petelinšek

Širitvenih načrtov za zdaj nimajo, želijo pa odpreti lastne poslovalnice tudi po drugih državah, kjer prodajajo vozila. Zdaj 40 odstotkov prodaje dosegajo na tujih trgih, pri čemer je v ospredju hrvaški trg, v porastu sta tudi črnogorski in albanski trg. Veliko slovenskih kupcev sicer svoja plovila ob Sloveniji uporablja tudi na Hrvaškem. Pripravljajo lastne (motoristične) sejme in se udeležujejo mednarodnih sejmov, prodajajo pa pri njih ob novih motorjih tudi rabljene, prav tako servisirajo vozila vseh znamk, zelo dobro sodelujejo z Yamaho, ki jim je za njihovo celovito, pregledno in kakovostno prodajo podelila več nagrad. Prav tako jim japonsko podjetje daje določene smernice glede prodaje, sami pa nato predlagane izboljšave financirajo. Zakonca Resnik skleneta, da se je treba s strankami veliko ukvarjati, izpolniti njihove zahteve in pričakovanja, obenem pa ne smeš zaspati na lovorikah.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta