(VEČEROVA KULTURNICA ŠTAJERSKE 2023) Ekipa knjigarne Mariborka: Žalostno je knjigo kupovati na spletu

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
24.03.2024 04:00

Ravnokar bo eno leto odkar ekipa knjigarne Mariborka oskrbuje z naslovi, ki jih drugje v mestu ni, na Koroški cesti knjige pridno "žulijo" tudi otroci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projektna vodja Mariborke Zala Zagoršek Glob (desno) in knjigarka Iva Žele vabita, da vstopite v njihov prostor na Koroški cesti.
Sašo Bizjak

Decembra 2022 se je na Koroški cesti v Mariboru pojavila knjigarna. Takrat kot ene vrste pop-up, na 16 kvadratnih metrih so ponujali stripe in risoromane založbe VigeVageKnjige. Potem se je Mariborka odprla še enkrat, aprila lani, tokrat na dolgi rok. "Najprej so ljudje opazovali samo od daleč, potem so začeli kukati v izložbo. Zdaj se počasi odpira, ljudje vstopijo, imamo stalne stranke, ki jih že poznamo, in vemo, kaj jih zanima," pripoveduje Zala Zagoršek Golob, projektna vodja knjigarne z zgovornim imenom Mariborka.

Deluje pod okriljem založbe VigeVage, njena glavna in odgovorna urednica pa je pesnica Anja Zag Golob. V majhni založbi si hitro deklica za vse, izdajaš račune in brišeš tla, med našim obiskom pripoveduje Zala Zagoršek Golob. Oktobra lani je sicer večino dela prevzela knjigarka Iva Žele. "Brez nje knjigarne ne bi bilo. Zmeraj rečem - mi smo rodili knjigarno, zaradi Ive živi. Za vsak naslov ve, zakaj je tam, čigav je, tudi vsebino in vse cene pozna na pamet. Ona je tista, ki naroča in izbira knjige. Z Anjo pa še vedno prispevava kak predlog." V slabem letu je to postal tudi prostor srečevanj in dogodkov. Da so knjigarno Mariborčani sprejeli, dokazuje tudi naziv Večerova kulturnica leta. "Priznanje kaže, da delamo dobro, upam, da bodo Mariborčani tudi v prihodnje uvideli, zakaj je dobro, da nas podprejo."

Od Tavaresa do Virginie Woolf

"V knjigarni ni naključij. Knjižno omaro s policami, ki je narejena po meri, smo naročili pri mojstru iz okolice. Logo oziroma emblem je vzet s fasade stavbe, na vrečkah je natisnjena zgodovina hiše. Mariborčani smo strašni lokalpatrioti, do mesta smo kot kakšen starejši brat mlajšemu - nihče ga ne sme zajebavatʼ, samo jaz ga lahko," meni sogovornica. Na policah bralce vseh starosti - od najmlajših otrok do odraslih in vseh vmes - pričakuje okrog 1000 naslovov približno 40 založb. 

Na policah so predvsem knjige majhnih založb - z izjemo založb Sanje in Goga - ter samozaložnikov. "Kuriran izbor je luksuz malega placa​, ki nam omogoča, da točno vemo, zakaj imamo katero knjigo na polici." Od romanov, ki se zelo dobro prodajajo, do teorije gledališča in filma, polico Čtivo za Urško in Natašo napolnjuje feministično čtivo, veliko je humanistike in filozofije, pred kratkim so svojo polico dobile tujejezične knjige. S police kuka recimo vijolična knjiga o Marcosu Tavaresu, prat tako Lastna soba Virginie Woolf, celo polico so posvetili stripu. A tudi na tem področju ni samo VigeVageKnjig. "Nismo želeli biti knjigarna, ki tišči naprej samo knjige svoje založbe. Potem bi vsak odprl svojo knjigarno in prodajal samo svoje." 

Projektna vodja Mariborke Zala Zagoršek Golob in knjigarka Iva Žele ob prejemu nagrade Večerova kulturnica Štajerske 2023.  
Andrej Petelinšek

Založba, ki je fer

Zakaj tak izbor? "Ko sva se z Anjo odločili, da bova živeli v Mariboru, ker je kakovost življenja tu boljša kot v Ljubljani, sva ugotovili, da Maribor nima knjigarne, kjer bi lahko kupil Analekto, Sofio, še Krtino težko. Izdaj majhnih založb in mikrozaložb ne moreš kupiti, predvsem zato, ker je bila do takrat edina knjigarna v mestu Mladinska knjiga, ta pa ima 50-odstotno maržo, kar pomeni, da si založbe, tudi naša, tam ne morejo privoščiti prodaje. Zato smo naredili založbo, ki je fer, v kateri bo rabat 30-odstoten in bo veljal 30-dnevni rok plačila. Ena bolj žalostnih stvari je kupovati knjigo na spletu. Neosebno. Ne znam si predstavljati, kako je na internetu kupovati poezijo. Pomembno je, da knjigo lahko odpreš, sploh pri stripih in risoromanih, da lahko pogledaš, kakšen je stil," še o pomembnosti knjigarn razmišlja projektna vodja Mariborke. 

Prostor so sicer iskali več kot dve leti. "Ko smo ga našli, smo bili navdušeni, lastnik je zasebnik. Da smo pristali na tej ulici, je bil splet okoliščin. Koroška še ne živi, stvari se bolj zapirajo, kot odpirajo. Upamo, da ne bomo na koncu ostali edini." Če dežuje, ni ljudi, zato tudi v knjigarno ne pridejo. A ob vseh dogodkih je množica obiskovalcev pisana, za vsakega se najde kaj, zraven staršev pogosto pridejo še otroci in potem tistih nekaj minut v knjigarni 'žulijo' svojo knjigo," še pove Zala Zagoršek Golob. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta