Velika ljubiteljica planin Ivana Leskovar prejela najvišjo nagrado PZS, v gore pomaga tudi slepim

Natalija Sinkovič
26.12.2023 06:00

Na predlog domačega PD Slovenska Bistrica je nedavno prejela tudi najvišje priznanje PZS. Dolgoletna planinka se je povzpela že na kar nekaj pettisočakov, v gore pomaga tudi slepim: "To je moja življenjska naravnanost, poslanstvo."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivana Leskovar je prejela priznanje.
PD Slovenska Bistrica

Planinska zveza Slovenije (PZS) vsako leto z najvišjimi priznanji izrazi spoštovanje za dolgoletno in predano prostovoljno delo na različnih področjih planinske dejavnosti. Planinsko društvo Slovenska Bistrica je letos za Spominsko plaketo PZS predlagalo Ivano Leskovar.

Planinska vodnica in popotnica Ivana Leskovar je velika ljubiteljica planin in gora in planinka od mladih nog, povzpela se je tudi na kar nekaj pettisočakov, v iskanju vedno novih preizkušenj se je letos odpravila še na Norveško. "V mrazu in snegu je s smučmi prečkala planoto Hardangervidda v bližini Osla, ki velja za eno petih najbolj prepoznavnih izzivov na zemlji. Rada preizkuša svojo fizično in mentalno vzdržljivost - to jo bogati in daje smisel njenemu življenju. Med drugim je prečkala tehnično zelo zahtevni Eiger, osvojila je Matterhorn in Mont Blanc, bila je v Himalaji in Južni Ameriki. Z nekdanjim sodelavcem Ivekom Šturmom je plezala po naših gorah, tudi po severni steni Triglava," Ivano predstavi predsednica Planinskega društva Slovenska Bistrica Barbara Frešer.

Trije kralji na Pohorju - Črno jezero - Prosti čas - Pohod - Pohorje - Vetrne elektrarne - investitor Energija na veter - Protestni pohod proti postavljanju vetrnih elektrarn na Pohorju - Andreja Senegačnik (Zavod RS za varstvo narave) - Barbara Frešer (Planinsko društvo Slovenska Bistrica) - Ivana Leskovar - Ekologija - Okolje - Turizem -
Andrej Petelinsek

Na Ivano so v društvu zelo ponosni, ne samo, da je v prvi vrsti ženska z veliko začetnico, orala je ledino v našem mladinskem odseku, je aktivna vodnica našega društva, sodeluje v mednarodnem projektu Ona vodi, slepe in slabovidne kot prostovoljna planinska vodnica vodi po Slovenski planinski poti, vedno deluje v sožitju z naravo in jo neizmerno spoštuje. Prav zato so jo letos predlagali za najvišje priznanje PZS.

Preberite še pogovor o Ivani Leskovar, ko je zaključevala svojo poklicno pot.

Iz Štajerca: Pri vzgoji je pomembno, da si pošten

Ivana je zelo aktivna pri projektu InPlaninec. "To je pravzaprav moje poslanstvo, življenjska naravnanost. Človeka, ki ga spremljam, sploh ne gledam tako, kot da ga jaz spremljam, v resnici sva enakopravna. Ko vodiš slepo ali slabovidno osebo po nevarnih poteh, mora priti do vzajemne povezanosti - da lahko sploh gresta na pot, morata drug drugemu neizmerno zaupati. In to se med nami vzpostavi, tudi jaz moram zaupati osebi, ki jo spremljam, da me bo upoštevala, da bo stopila tja, kjer ni nobene nevarnosti. Med nami vlada neizmerna ljubezen in sprejemanje. Včasih gremo po kakšni ozki poti, samo pol koraka, pa bi lahko že bilo usodno, da jo odnese nekam navzdol," izkušnje pri vodenju invalidov v planine opisuje Ivana Leskovar.

Pri vodenju invalidov v gore 
InPlaninec

Po njenem bi morali invalide bolj prepoznavati v tem, kaj zmorejo, in ne v tem, česa ne zmorejo. Letos so v projektu InPlaninec z invalidi končali slovensko planinsko pot, na Triglav so odpeljali 64 planincev invalidov. "Ta vzpon se mi je še posebej vtisnil v spomin, ker je bilo z vidika mene kot vodnice veliko vprašanje, kako bomo to zmogli. To veliko množico smo razdelili na manjše skupine, sama sem bila v skupini štirih spremljevalcev, slepe in dveh slabovidnih oseb, in smo si med seboj pomagali, ko smo prišli do težave," pove. Prihodnje leto imajo v načrtu štiritisočak Breithorn.

Ivana Leskovar je tud nekdanja ravnateljica vrtca v Slovenski Bistrici
Igor Napast

Najvišje priznanje PZS za Ivano ni edino priznanje na področju planinstva, za svoje dolgoletno delo v PD Slovenska Bistrica je prejela bronasti častni znak PZS (2007), srebrni častni znak PZS (2016) in priznanje častni vodnik VK PZS (2010). Ob 100-letnici PD Slovenska Bistrica je lani prejela posebno priznanje za dolgoletno uspešno delo v društvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta