Vsestranska učiteljica in izjemna Štajerka je praznovala 101. rojstni dan

Ivan Cimerman
03.03.2024 06:00

Pred nekaj dnevi je Hedica Fric praznovala častitljiv 101. rojstni dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavljenka Hedica Fric med petimi pravnuki
Osebni arhiv

Mnogi, ki so sedeli v šolskih klopeh v osnovni šoli v Gorišnici, se lahko ponašajo s širokim slovničnim in knjižnim znanjem slovenščine, ki jim ga je podarila pedantna in dosledna Hedica Fric, ki je 16. februarja praznovala 101. rojstni dan.

Rodila se je 16. februarja 1923 na Ptuju, Juliju in Nežki Žilavec, uglednima obrtnikoma z gostilno in mesarijo. Nežki in Juliju sta se rodili Hedica in Irmica. Oče Julij si je silno želel, da bi potomki nadaljevali družinsko obrt, a se je Irmica posvetila negovanju in zdravljenju bolnikov kot višja medicinska sestra, Hedica pa se je sprva na očetovo željo vpisala na trgovsko akademijo. Končala je že drugi letnik, nato pa sledila svojemu srcu, ki jo je vabilo k vzgoji in učenju novih generacij otrok. In se začela šolati na mariborskem učiteljišču.

Po vojni je učiteljski poklic vse do upokojitve opravljala v Gorišnici. Pridobila je sloves slavistke, ki z vsem srcem ljubi materni jezik in ga široko razdaja v šoli in zunaj nje, predvsem v domačem kraju na različnih prireditvah in kulturnih proslavah. Z izjemnim čutom za materni jezik je posredovala svoje bogato literarno znanje z učenjem in branjem dobrih knjig.

Po vojni je primanjkovalo kvalificiranih učiteljic in ptujske oblasti so jo z odlokom poslale učit na Videm, od koder se je po enem letu vrnila v Gorišnico. Med Ptujem in Gorišnico so se spletle tesne vezi, saj je mama Nežka zelo pomagala mladi družini, ki si jo je Hedica sčasoma ustvarila. Nekega dne je ugledala junaka svojega življenja, postavnega Janeza Frica, ki je bil računovodja v uspešni kmetijski zadrugi. Med vojno je bil poveljnik pogumne čete partizanskih kurirjev na Ptujskem polju. Nadeli so mu partizansko ime Vitez. Bil je privlačen, lep mož pravičnega značaja. Gorišničan Zlatko Šugman, sloviti slovenski gledališki igralec, ga je vabil v ljubljansko gledališče, a Janez je ljubil svoj kraj in preproste, poštene in delavne ljudi in se za pot igralca ni odločil. Med Hedico in Janezom se je vnela globoka ljubezen, ki je vodila do poroke in rojstva treh hčera, Božene, Janje in Mirjam.

Danes sivolasi učenke in učenci, babice in dedki ter njihovi vnuki Hedici čestitajo k visokemu jubileju. Postala je njihov vzor delavnosti, vztrajnosti in odprtosti za svet - vrednost, ki so se v njenem življenju korenito spremenile. A nekaj bo ostalo: Tiha, polna človeškost, ki jo plemenito poklanjaš soljudem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta