Žal konec projekta Dom doma

Natalija Sinkovič
06.01.2024 06:00

Z novim letom se v Slovenski Bistrici in Poljčanah končuje iskani program oskrbe starejših na domu,
zvišuje pa cena pomoči na domu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragocena pomoč na domu postaja vse dražja.
Natalija Sinkovič

Projekt Dom doma je bil oktobra 2020 uveden kot pilotni projekt ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Naložba je stala 2,6 milijona evrov in jo je petinsko sofinancirala država, 80-odstotno pa Socialni sklad EU. Storitve 24 zaposlenih, ki so na domovih starejših izvajali delovne terapije, fizioterapije, zdravstveno nego, psihološko in drugo pomoč zanje, so bile brezplačne. Po koncu projekta (30. junija 2022), ki se je izkazal za izredno pomembnega in zelo iskanega, sta nekoliko okrnjenega delno financirali občini Poljčane in Slovenska Bistrica, del pa so uporabniki plačali sami. Z novim letom pa se projekt v celoti končuje.

Razlogov za ukinitev je več. Med najpomembnejšimi je pomanjkanje kadra, kar je velika težava v Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane. "Tako velikega pomanjkanja kadra v domovih za starejše še nismo imeli. Zaradi tega imamo višje stroške dela, izplačujemo nadure in povečan obseg dela," je povedala direktorica Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane Iva Novak in dodala, da je drugi razlog za ukinitev projekta Dom doma negativni poslovni rezultat. "Tretji razlog pa je odmikanje zakona o dolgotrajni oskrbi. V dobri veri smo mislili, da bomo program izvajali do sprejetja zakona, nato pa bi se naše storitve vključile v sistem dolgotrajne oskrbe, a se to ni zgodilo." Dom starejših je v prvi vrsti ustanovljen za institucionalno varstvo in zagotavljanje pomoči na domu, zato je Novakova predlagala, naj se glede na povečano potrebo po storitvah pomoči na domu proračunska sredstva občin Poljčane in Slovenska Bistrica, ki so bila namenjena projektu Dom doma, prenesejo v sofinanciranje storitev pomoči na domu, vendar bo ta z novim letom kljub temu nekoliko dražja.

Občinska sveta občin Slovenska Bistrica in Poljčane sta namreč na decembrskih sejah podala soglasje k ceni socialnovarstvene storitve pomoč družini na domu, ki jo je predlagal Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane, v višini 24,50 evra za uro opravljene storitve ob delavnikih in 28,83 evra ob nedeljah in v nočnem času ter 31,22 evra na dan državnega praznika in dela prost dan. Občini bosta ob tem subvencionirali ceno urne postavke v višini 16,67 evra, razliko do polne cene pa prispevajo uporabniki storitve - torej za uro opravljene storitve ob delavnikih 7,83 evra, v nedeljo in v nočnem času 12,16 evra ter na dan državnega praznika in dela prost dan 14,55 evra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta