Župnijska karitas v Halozah: Starejši so hvaležni za vsak obisk, obljubiti moramo, da spet pridemo

Darja Lukman Žunec
09.03.2024 05:00

Ena od pomembnejših nalog župnijske karitas Sveta Trojica - Gorca, ki deluje že 30 let, je obiskovanje ostarelih in osamljenih, pravi sedanja vodja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župnijska karitas v Podlehniku ima že tradicijo.
Sandi Šprah

​Župnijska karitas ​Sveta Trojica - Gorca v Halozah deluje že 30 let. Ustanovili so jo na pobudo pokojnega duhovnika Jožeta Osvalda, domačin Stanko Vaupotič pa jo je nato vodil skoraj 20 let. Nato jo je desetletje vodila Marica Repinc, zdaj je to nalogo prevzela Zdenka Golub.

"Naša župnijska karitas ima pred očmi vsakodnevne probleme ljudi, stiske starejših, bolnih in invalidov ter stiske ljudi, ki so jih prizadele nesreče. Od lanskega leta je duhovni voditelj v župniji Jože Petek, pri delu pa mi pomaga trinajst zelo dejavnih članov in prostovoljcev," pove Golubova.

"Člani z deli in dobroto pomagamo, podpiramo in opogumimo človeka v stiski, da bo ob naši podpori lažje rešil stisko in probleme, s katerimi se je na življenjski poti srečal. Imamo pozitiven pogled na življenje in nastale življenjske situacije, osnovno znanje, izkušnje in globoko vero. Sodelujemo povsod, kjer se pojavijo potrebe za pomoč, smo zagovorniki celostnega pristopa do človeka v stiski in nikakor ne smemo pozabiti na duhovne potrebe," poudarja Golubova.

Kot ugotavlja, v dobrodelnih organizacijah Karitas in Rdeči križ primanjkuje mladih, saj dela predvsem starejša generacija: "Zato vabimo mladino iz naše župnije, da se nam pridruži, saj bodo tako koristno izpolnili svoj prosti čas in bo manj posedanja pred računalnikom in televizijo."

Golubova med dejavnostmi Karitas omeni zbiranje in razdelitev oblačil, deljenje hrane iz EU in tiste, ki jo kupijo. Vsako leto uredijo plačilo kosil učencem na OŠ Podlehnik. Lani je preko Karitas v Portorožu letovalo nekaj učencev z OŠ Podlehnik. Pred pričetkom šolskega leta pa učencem razdelijo nekaj šolskih potrebščin.

"Naše največje poslanstvo je obiskovanje ostarelih in bolnih po naši haloški župniji. Prinašamo jim le skromne darove, toda vsi so veseli predvsem našega obiska. Peljemo jih z avtomobilom do zdravnika, trgovine, lekarne in tudi do frizerja. Pomagamo jim čistiti okolico skromnih hiš, tudi notranjost, vendar nam to le redko dovolijo. Običajno nas stiskajo za roko do konca našega obiska in obljubiti jim moramo, da kmalu spet pridemo," sklene Golubova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta