(VIDEO) Telefonski klic, ki je spremenil življenje princese Diane. Tako je izvedela, da je postala žrtev prevare

D.Ži
31.05.2021 11:32
Najbrž bi princesa Diana Martinu Bashirju zaupala vse do zadnjega, če ne bi na lastna ušesa slišala, kako rovari po njenem zasebnem življenju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Intervju, ki je do temeljev stresel britansko monarhijo.  
Profimedia

Pet minut, ki je vse spremenilo, in prijateljstvo, ki to v resnici ni bilo. Odnos med danes 58-letnim BBC-jevim novinarjem Martinom Bashirjem in pokojno princeso Diano je v tragični zgodbi o najbolj znani kraljevi ločenki odigral pomembno vlogo. Zelo oseben in očitkov poln intervju je življenje princese povsem postavil na glavo, danes postaja vse bolj jasno, da je princesa na pogovor pristala zaradi ponarejenih dokumentov, s katerimi si je novinar pridobil njeno zaupanje. 

Diana je novinarju povsem zaupala, tudi zato, ker jo je prepričal z lažnimi dokumenti o tem, kako ljudje iz njene okolice vohunijo za njo. 
Profimedia

Diana je Bashirju verjela, ne zgolj v intervjuju leta 1995, temveč tudi po njem. Dianin dolgoletni butler in zaupnik Paul Burrell meni, da je Diana čisto zares verjela v to, da BBC Bashirja ne ceni dovolj. "Diana je bila velikodušna ženska, ki je rada podpirala obrobneže. In Martin je v njenih očeh bil prav tak, človek, ki je potreboval njeno podporo," je Burrell povedal za nedeljski Sun. Nekega dne je zazvonil telefon in postalo ji je jasno, da je zlorabil njeno zaupanje in da je postala žrtev moči lačnega novinarja. Njena življenjska zgodba je postala del igre požrešnega televizijskega konglomerata. 

Martin Bashir je za razvpiti intervju s princeso Diano prejel celo bafto. 
Profimedia

Bashirjeva hiša laži se je začela sesuvati, ko je leta 1996 v Kensingtonsko palačo poklical butlerja in mu začel postavljati zelo intimna vprašanja o princesinem zasebnem življenju. Po najbolj odmevnem intervjuju desetletja si je očitno želel še več sočnih informacij. Diana je klicu prisostvovala in slišala, kako njen domnevni prijatelj rovari po njeni zasebnosti. Med drugim je Bashir Burrella vprašal, če je princesa spet na potovanju z enim svojih ljubimcev. "Martin je bil povsem nespoštljiv, zanimale so ga samo sočne podrobnosti," se spominja butler. Bila je šokirana in začela jokati. Še nikoli ni slišala Bashirja govoriti v takšnem tonu.

"Kako se lahko tako obnaša?" se je spraševala o moškem, ki jo je sicer vselej nazival s polnim plemiškim nazivom. Bashir je nato poklical še večkrat, skoraj vsak teden, običajno z istimi vprašanji. Diana z njim ni več želela govoriti. Srečala ga je le na kratko, ko je s svojo družino obiskal palačo. Januarja 1997 je Diana z njim prekinila vse stike. Preostanek zgodbe je znan. Bashir je postal novinarska superzvezda, Diana pa je življenje izgubila v prometni nesreči v Parizu. Simone Simmons, princesina dolgoletna prijateljica, je prepričana, da bi Diana ostala živa, če je Bashir takrat ne bi zmanipuliral. Tudi njena sinova, princa Harry in William, mu tega ne bosta nikoli odpustila. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta