20 let od atentata na Zorana Đinđića: Umorjen, ker je hotel izkoreniniti kriminal

Jon Knez Jon Knez
11.03.2023 06:04
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgradba srbske vlade nekaj trenutkov po atentatu.
Zgradba srbske vlade nekaj trenutkov po atentatu.
Reuters
12. marca 2003 je bil pred zgradbo srbske vlade z dvema streloma ubit premier Zoran Đinđić. V sklopu obsežne policijske operacije Sablja, se je hitro pokazalo, da je za atentat odgovoren zloglasni Zemunski klan. Storilce je policija prijela, vodji klana ubila. Đinđić je imel veliko nasprotnikov, a ključni razlog za atentat je bilo sprejetje posebnega zakona proti organiziranemu kriminalu, ki bi lahko stopil na prste Zemunskemu klanu. 

Đinđićevo politično pot in njegovo zapuščino je za Večer komentiral dr. Zijad Bećirović. Dejal je, da je bil Đinđić vizionar z evroatlantsko perspektivo Srbije. "Užival je močno podporo mednarodne skupnosti, kar je bilo pričakovano po padcu Miloševića. Po Đinđićevi smrti zapuščine ni, o tem je nemogoče govoriti, saj je bil komaj na začetku uresničevanja svojih idej. Politika mednarodne skupnosti se spreminja praktično vsak dan. Morda bi, ker je bil poseben, sčasoma postal breme mednarodne politike, če upoštevamo, kaj se je po njegovi smrti dogajalo v svetu in regiji. Njegovo delovanje je bilo prekratko, da bi lahko podali dokončno vrednostno sodbo."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta