Alzheimerjeva bolezen: dvajset let, preden se pojavi, jo je mogoče napovedati

Gregor Grosman
08.08.2019 06:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

Ameriškim raziskovalcem je po lastnih navedbah uspelo razviti test, s katerim je mogoče napovedati, ali bo oseba čez dvajset let zbolela za Alzheimerjevo boleznijo. Dejstvo je, tako strokovnjaki, da je bolezen v človeškem telesu prisotna že več let, preden bolniki občutijo simptome. V možganih se, ne da bi prizadeti za to vedeli, tvorijo skupki beljakovin, ki veljajo za glavnega povzročitelja Alzheimerjeve bolezni, saj uničujejo živčne celice in tako motijo pošiljanje signalov. 
Ameriški raziskovalci so sedaj razvili preiskavo, ki v krvi poišče dotične beljakovine. V študiji so bili rezultati v 88-odstotkih identični s testi skeniranja možganov, ki jih medicina trenutno uporablja za iskanje beljakovin v možganih. Vendar pa je skeniranje možganov zamudno in precej dražje, s pomočjo analize krvi pa bi bilo mogoče v kratkem času pregledati veliko število ljudi. 

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta