Ameriška vojska je objavila fotografijo silovite bombe in jo kmalu za tem izbrisala

M.R.
24.05.2023 14:31

Ob vse večjih napetostih med Iranom in ZDA, povezanih z iranskim jedrskim programom, je ameriška vojska v tem mesecu objavila fotografije bombe, ki je namenjena prodiranju globoko v zemljo in uničenju podzemnih objektov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ameriške zračne sile so 2. maja objavile precej redke fotografije bombe GBU-57. A pozneje so fotografije umaknili, najverjetneje zaradi tega, ker so razkrile občutljive podrobnosti o vsebini in moči bombe. 

Objavili so jih, ko je agencija Associated Press (AP) poročala, da Iran napreduje v gradnji jedrskega objekta, ki naj ne bi bil v dometu bomb GBU-57, namenjenih uničevanju podzemnih bunkerjev. 

ZDA so bombo razvile okoli leta 2000 zaradi zaskrbljenosti nad vkopavanjem iranskega jedrskega programa, zdaj pa so fotografijo objavili na Facebook profilu zračne baze Whiteman v Missouriju, kjer so nameščeni tudi radarjem nevidni bombniki B-2. Gre za letala, ki lahko nosijo omenjeno bombo. V opisu so zapisali, da so v testne namene prejeli dve taki bombi. 

Reuters

To pa ni prvi primer objave fotografij ali videoposnetkov te bombe v času napetosti s Teheranom zaradi iranskega jedrskega programa. Leta 2019 je ameriška vojska objavila videozapis, ki prikazuje, kako letalo B-2 odvrže dve bombi GBU-57. 

Nove fotografije so razkrile, da naj bi bila ena bomba težka 12,3 tone, sestavljena naj bi bila iz dve vrst eksploziva (standardni eksploziv AFX-757 in PBX-114 - nova eksplozivna masa). Večji del mase naj bi predstavljal debel železni oklep bombe, ki naj bi omogočal, da bomba še pred detonacijo prodre skozi beton ali zemljo. Za zdaj pa še vedno ni jasno, kako učinkovita je bomba. 

O objavi novih fotografij je prvi poročal spletni portal The Warzone. Agencija AP je nato v zvezi s to objavo naslovila vprašanja oporišču Whiteman in tudi na poveljstvo ameriških zračnih sil. Samo en dan pozneje so bile fotografije umaknjene. 

Bombe GBU-57 lahko nosita bombnika B-2 in B-52 (na fotografiji med odmetavanjem prav te bombe).
Profimedia

Analitik za orožje pri podjetju Janes, ki uporablja javno dostopne obveščevalne podatke, Rahul Udoshi, je dejal, da so vojaške zračne sile verjetno fotografije umaknile, ker so razkrivale preveč podatkov o bombi. 

V ponedeljek je AP poročal, da so satelitski posnetki podjetja Planet Labs PBC razkrili, da je Teheran kopal predore v bližini jedrske elektrarne Natanz v osrednjem delu Irana. Glede na velikost kupov zemlje na tem kraju, je mogoče sklepati, da so objekti vkopani od 80 do 100 metrov globoko, poroča AP. 

Strokovnjaki pravijo, da velikost gradbišča nakazuje, da bi lahko Iran podzemni objekt uporabil za bogatenje urana in ne samo za gradnjo centrifug, ki se uporabljajo za proces plemenitenja urana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta