Iran pred nadaljevanjem dunajskih jedrskih pogajanj skriva svoje karte

Vojislav Bercko
24.11.2021 05:00

Obisk vodje Mednarodne agencije za jedrsko energijo v Teheranu se je po pričakovanjih končal brez vidnega napredka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Centrifuge za bogatenje urana delajo s polno paro.

Reuters

Manj kot teden dni pred nadaljevanjem mednarodnih pogajanj o iranskem jedrskem programu nove oblasti v Teheranu pod vodstvom predsednika Ebrahima Raisija še skrivajo karte v rokavu. Iranski jedrski sporazum iz leta 2015, ki je vseboval odpravo gospodarskih sankcij v zameno za nadzor nad iranskim bogatenjem urana in od katerega so enostransko odstopile ZDA za časa predsedovanja Donalda Trumpa, je pomemben za mednarodno skupnost, še bolj pa za islamsko republiko, ki je v hudi ekonomski krizi. Kako se bodo pogajanja, ki jih je obudil novi ameriški predsednik Joe Biden in so bila zaradi iranskih volitev prekinjena marca pod bolj liberalnim bivšim iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, zdaj razpletala, si ne upa napovedati nihče.{api_embed_photo}729968{/api_embed_photo}

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi se je pred dunajskimi pogajanji v torek v Teheranu sestal z vodjo iranske agencije za jedrsko energijo Mohamedom Eslamijem in iranskim zunanjim ministrom Hoseinom Amirjem Abdolahianom. Pogovori niso prinesli konkretnih rezultatov, dogovorili pa so se vsaj za nadaljevanje pogovorov. Eslami in Amir Abdolahian, ki je v novi iranski vladi pristojen tudi za jedrska vprašanja, sta Grossiju zagotovila, da je iranski jedrski program miroljubne narave in da država ne namerava razviti jedrskega orožja. Toda predstavnika Teherana sta zavrnila prošnjo IAEA za dostop do določenih jedrskih objektov. "Sodelovanje IAEA z Iranom mora biti tehnično in kot agencija ZN ne sme zavzemati političnih stališč," je po pogovorih povedal iranski zunanji minister, ki se je prvič od prevzema položaja sestal z Grossijem.

Prvi mož IAEA se je v Teheranu mudil le nekaj dni po tistem, ko je IAEA sporočila, da je Iran zaloge visoko obogatenega urana povečal na 2489,7 kilograma, kar je veliko več od količine, ki jo dovoljuje sporazum iz leta 2015. Iran med drugim razpolaga z najmanj 113,8 kilograma do 20 odstotkov obogatenega urana, septembra ga je imel 84 kilogramov, in s 17,7 kilograma do 60 odstotkov obogatenega urana, ki ga je imel septembra deset kilogramov. Toda to je še daleč od materiala za morebitno izdelavo atomske bombe, kar najbolj skrbi Izrael; za to bi Iran potreboval najmanj 90-odstotno obogateni uran.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta