Ameriški veleposlanik pokomentiral kontroverzno podpornico Kolinde Grabar-Kitarović

M.R., STA
06.01.2020 15:18
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Julienne Bušić v videonagovoru.
Youtube/kolinda Grabar-kitarović

Odhajajoča hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v svoji predvolilni kampanji nekaj dni pred drugim krogom predsedniških volitev objavila video posnetek, v katerem je kandidatki HDZ podporo izrazila tudi ameriška državljanka Julienne Bušić. Ta je bila v ZDA obsojena na dosmrtno ječo zaradi ugrabitve ameriškega potniškega letala leta 1976.
{embed_youtube}https://youtu.be/PEmEJbx0ReE{/embed_youtube}
Danes se je na ta posnetek odzval ameriški veleposlanik v Zagrebu Robert Kohorst, ki je čestital novoizvoljenemu predsedniku Zoranu Milanoviću. Na prošnjo novinarjev, če lahko komentira podporo, ki jo je Julienne Bušić pred volitvami izrekla Milanovićevi protikandidatki, pa je komentar zavrnil, poroča spletni portal Index.hr. "Ne želim komentirati, saj mislim, da ta oseba ni vredna komentarja," je dejal. 
Hrvaška predsednica je na svojem kanalu Kolinda TV na portalu Youtube objavila vrsto kratkih video posnetkov, v katerih ji izražajo podporo znane hrvaške osebnosti predvsem iz političnega, a tudi znanstvenega, kulturnega in športnega življenja.
Pozornost hrvaške javnosti pa je posebej vzbudila Bušićeva, ki je septembra 1976 skupaj s svojim pokojnim soprogom Zvonkom Bušićem in še tremi hrvaškimi državljani sodelovala pri ugrabitvi ameriškega potniškega letala na liniji New York-Chicago.

V napadu umrl ameriški policist

Letalo s 76-potniki so preusmerili proti Evropi, da bi metali letake nad Londonom in Parizom, s katerimi so opozarjali na nedemokratičnost takratnega jugoslovanskega režima in trpljenje Hrvatov ter zahtevali neodvisnost Hrvaške. Skupina se je predala na letališču v Parizu.
Pred ugrabitvijo letala so podtaknili tudi eksplozivno napravo v eni od omaric newyorške podzemne železnice. Med poskusom deaktivacije bombe je v eksploziji umrl ameriški policist, še trije so bili ranjeni.
Zakonca Bušić sta bila v ZDA leta 1977 obsojena na dosmrtno ječo z možnostjo pomilostitve po desetih letih. Julienne Bušić so spustili leta 1989, njenega soproga pa 19 let kasneje. Ta je leta 2013 na Hrvaškem storil samomor.

Svakinja Bušićeve je državna sekretarka

Zdravka Bušić
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta