Ameriško vrhovno sodišče odpravilo pozitivno diskriminacijo, Biden odločno proti

STA, Va
29.06.2023 21:38

Vrhovno sodišče ZDA je s šestimi glasovi proti trem sklenilo, da univerze pri sprejemanju študentov ne smejo upoštevati samo rase kandidatov. Odločitev podprl tudi temnopolti sodnik Thomas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je v odzivu na odločitev konservativne večine vrhovnega sodišča ZDA, da odpravi upoštevanje rase pri vpisu na univerze, povedal, da temu odločno nasprotuje. Medtem ko konservativna Amerika slavi odločitev kot odpravo rasne diskriminacije, pa jo liberalci kritizirajo kot zmanjšanje možnosti manjšinam.

Tako imenovano pozitivno diskriminacijo oz. afirmativne ukrepe pri sprejemu na univerze in drugje so v ZDA uvedli, ker so želeli pomagati predvsem temnopoltim kandidatom, ki so skozi zgodovino trpeli diskriminacijo, saj so jih zavračali zaradi barve njihove kože. Univerze so s tem želele tudi ustvariti ozračje za študente, ki odseva dejansko sestavo ZDA.

Za današnjo odločitev je glasovalo šest konservativnih sodnikov, vključno s temnopoltim Clarenceom Thomasom, proti pa so bile tri liberalne sodnice.

"Sodišče je danes ponovno odstopilo od desetletij pravnih presedanov. Vedno sem verjel, da je obljuba Amerike v tem, da je dovolj velika za uspeh vsakogar. Vsaki generaciji je koristilo odpiranje vrat za priložnosti, da se vključijo tudi tisti, ki smo jih pustili za seboj," je dejal Biden in dodal, da diskriminacija v ZDA še vedno obstaja, današnja odločitev pa tega ni spremenila.

Bidnov predhodnik Donald Trump je po drugi strani sporočil, da odločitev vrhovnega sodišča pomeni velik dan za Ameriko. "Končno bodo nagrajeni ljudje z izjemnimi sposobnostmi, ki so potrebne za uspeh, vključno z bodočo veličino naše države. To je odločitev, na katero so upali vsi," je sporočil Trump.

Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell menil, da gre za dolgo časa potreben korak v smeri enakopravnosti pred zakonom in odločitev zdrave pameti. Vodja demokratske večine Chuck Schumer pa je menil, da je sodišče s tem postavilo ogromno oviro na pot proti rasni pravičnosti.

Predsednik največje organizacije temnopoltih Američanov (NAACP) Derrick Johnson je izjavil, da je bila najslabša posledica afirmativnih ukrepov, da je ustvarila Clarencea Thomasa, ki je imel koristi od programa, sedaj pa jih zanika številnim temnopoltim posameznikom: "Zgodovinski problem je bil ta, da so univerze, podjetja in druge organizacije zavračale nadarjene temnopolte zaradi njihove rase." 

Republikanski guverner Floride in predsedniški kandidat Ron DeSantis je izjavil, da mora biti sprejem na univerze utemeljen na sposobnostih, ne pa na rasi. Poudaril je, da je vrhovno sodišče pravilno potrdilo ustavo in prenehalo z diskriminacijo na univerzah.

Podobno menil tudi nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence. Izrazil je zadovoljstvo, da je sodišče končalo z diskriminacijo in kršenjem državljanskih ter ustavnih pravic pri sprejemu na univerze, ki da je le spodbujala rasizem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta