Anglikanska cerkev se je opravičila zaradi smernic glede seksa

STA, M.R.
31.01.2020 16:29

Dva najvišja predstavnika anglikanske cerkve sta se danes opravičila, potem ko je anglikanska cerkev izdala smernice, v katerih je zapisala, da bi morali imeti spolne odnose le poročeni heteroseksualni pari. Smernice so izdali ob reformi britanskega zakona o porokah in partnerstvih za istospolne in heteroseksualne pare.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Justin Welby
Reuters

V smernicah prejšnji teden so zapisali, da v svojih naukih poudarjajo, da je "spolni odnos izraz zveste intimnosti, ki sodi ekskluzivno v okvir zakona".
"Spolne odnose zunaj heteroseksualnega zakona se tako razume, kot da ne izpolnjujejo božjega namena za človeška bitja," so dodali. Opozorili so še, da tako civilna partnerstva ne bi smela biti drugega kot platonsko prijateljstvo.
Canterburški nadškof Justin Welby in yorški nadškof John Sentamu sta se opravičila za smernice. "Midva kot nadškofa, ob strani škofov anglikanske cerkve, se opravičujeva in prevzemava odgovornost za izjave prejšnji teden in priznavava, da je to ogrozilo zaupanje," sta sporočila v skupni izjavi.
Anglikanska cerkev ima že dlje časa težave s sprejemanjem pravic istospolnih po stoletjih represije, ki se je končala šele pred nekaj desetletji. V okviru britanske reforme lahko z novim letom tudi heteroseksualni par zaprosijo za sklenitev civilnega partnerstva namesto poroke.
Anglikanska cerkev sicer dovoljuje tudi svojemu kleru, da so v istospolnem partnerstvu, a da spolno abstinirajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta