Aretacija v nemški politiki: Asistenta evropskega poslanca sumijo pečanja s Kitajci

J.K., STA
23.04.2024 17:29

V Berlinu so očitke o vohunjenju za Kitajsko označili za zelo resne in pozvali k temeljiti preiskavi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maximilian Krah
EPA

V Nemčiji so aretirali uslužbenca Evropskega parlamenta Jiana G., ki je asistent evropskega poslanca Maximiliana Kraha (na posnetku) iz skrajno desne nemške stranke AfD. Krah je tudi vodilni kandidat te stranke na junijskih evropskih volitvah, kjer ji kaže zelo dobro, po zadnjih merjenjih bi lahko osvojila celo drugo mesto. 

Asistent je obtožen sodelovanja s kitajsko obveščevalno službo. Kot poroča bruseljski časnik Politico, nemško tožilstvo trdi, da je letos januarja Kitajcem posredoval informacije o pogajanjih in odločitvah v Evropskem parlamentu.  Aretirali so ga v ponedeljek v Dresdnu, kjer so tudi preiskali njegovo stanovanje.

AfD je očitke proti njemu označila za zelo zaskrbljujoče. V Berlinu so očitke o vohunjenju za Kitajsko označili za zelo resne in pozvali k temeljiti preiskavi. "Če se potrdi, da se vohunjenje za Kitajsko dogaja v Evropskem parlamentu, potem je to napad na evropsko demokracijo od znotraj," je dejala nemška notranja ministrica Nancy Faeser.

Xi in Scholz
EPA

Evropski Zeleni so že pozvali k temeljiti preiskavi v Bruslju. Nemške oblasti so zaradi suma dobave informacij o vojaški tehnologiji kitajski obveščevalni službi v ponedeljek aretirale tri osebe. Odmevne aretacije sledijo obisku nemškega kanclerja Olafa Scholza na Kitajskem, kjer se je pred enim tednom pogovarjal tudi s predsednikom Xi Jinpingom.

Kitajsko veleposlaništvo v Berlinu je zanikalo obtožbe. "Namen tovrstnega hujskaštva je zelo očiten ... gre za blatenje in zatiranje Kitajske ter uničenje ozračja sodelovanja med Kitajsko in Evropo," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin. Dejal je še, da je to v zadnjih letih letih pogosto pred in po stikih na visoki ravni med Kitajsko in Evropo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta