Astronavtka slovenskih korenin obtičala v vesolju, med težavami tudi puščanje helija in okvare krmilnih potisnikov

D.Ži
01.07.2024 12:52

Med podaljšanim bivanjem na ISS sta Williams in Wilmore nadaljevala s ključnimi raziskavami v mikro težnosti ter sodelovala pri vzdrževalnih nalogah na postaji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrniti bi se morala že 22. junija, a zaradi tehničnih težav to ni bilo izvedljivo.  
Profimedia

Zaplet v vesolju. Iz vodstva Inženirske akademije Slovenije so javnost obvestili o težavah njihove častne članice, astronavtke Sunite Williams, ki se trenutno nahaja na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Sunita Williams in njen kolega Butch Wilmore sta se soočila z več tehničnimi težavami na vesoljskem plovilu Boeing Starliner, kar je povzročilo večkratno preložitev njune vrnitve na Zemljo, ki je bila predvidena za 22. junij. Najnovejši načrt predvideva, da se bosta vrnila 2. julija.

Najnovejši načrt predvideva, da se bosta astronavta vrnila 2. julija. 
Profimedia

Težave, ki so jih zaznali, vključujejo puščanje helija in okvare krmilnih potisnikov. Inženirske ekipe so delale na reševanju teh problemov, vendar so nekateri sistemi še vedno pod budnim nadzorom. Poleg tega se je ekipa astronavtov soočila tudi z izzivi med delovanjem na ISS, kjer so morali slediti postopkom za varno zavetje zaradi bližajočih se kosov vesoljskih odpadkov.

"Med podaljšanim bivanjem na ISS sta Williams in Wilmore nadaljevala s ključnimi raziskavami v mikro težnosti ter sodelovala pri vzdrževalnih nalogah na postaji. Kljub temu, da so bile težave večinoma rešene, ostajamo previdni in upamo, da bo vrnitev potekala varno in brez dodatnih zapletov. Strokovnjaki že omenjajo možnost, da se vrnitev organizira šele čez nekaj mesecev," sporočajo pri Inženirski akademiji Slovenije. 

Astronavta Butch Wilmore in Suni Williams sta bila prva posadka, ki je s plovilom Boeing Starliner poletela na ISS. 
Profimedia

"Sunita je med najbolj izkušenimi astronavtkami in njena predanost ter strokovnost sta navdih za vse nas, vendar pa se zavedamo, da trenutne razmere zahtevajo previden pristop in nadaljnje spremljanje. Želimo si, da bo njen povratek varen in izpeljan v kratkem," dodajajo.

Sunita William se je rodila kot najmlajša od treh otrok indijsko-ameriškega nevroznanstvenika Deepaka Pandye in Uršuline Bonnie Pandya (rojene Zalokar). Oče izvira iz indijske zvezne države Gudžarat, pra-prababica po materini strani pa je iz Leš pri Tržiču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta